Varför ska barnen lyssna när Annika och Annie sover?

Text: Fokus | Andra Kammaren

Att tjäna Sveriges regering som statsråd brukar ses som det finaste jobbet i politiken. Frågan är om jämställdhetsminister Åsa Regnér (S)  håller med. Hon har sökt jobb som vice ordförande i UN Woman och väntar nu bara på en formell intervju. För arbetet för jämställdhet, påminner hon entusiastiskt, sker inte i Sverige, utan måste bedrivas globalt!

Enligt källor i regeringen går hon just nu runt som på nålar i väntan på att FN ska höra av sig.

Frågan som håller regeringstjänstemännen vakna om nätterna är vem som ska ersätta Regnér om hon får FN-jobbet. Eller snarare: vilka? Det tisslas och tasslas nämligen om att det kanske inte bara är en person som får axla alla uppdrag på Socialdepartementet, utan två. Ska man tro de mest högljudda teorierna i regeringsfrågan lär det bli ett kort uppdrag för efterträdarna. Och kanske är det lika bra det. Efterträdaren/efterträdarna får nämligen ärva Regnérs värsta huvudvärk som minister, kaoset inom assistansen. Den frågan får ny energi i höst när regeringen får lämna sitt betänkande i LSS-frågan

* * *

Andra Kammaren skulle inte bli förvånad om kretsen kring Löfven redan spanar in Vivianne Macdisi som ny minister efter Regnér. Hon är ett 42-årigt regionråd i Region Uppsala och ordförande för sjukhusstyrelsen. Sitter i partistyrelsen, född i Syrien och har varit ordförande i S-studenternas förening i Uppsala Laboremus.

Ordförande i Laboremus är ungefär det finaste man kan ha på sitt CV i rörelsen. Macdisi är också regeringens särskilda utredare om finansiell samordning mellan hälso- och sjukvård och sjukförsäkring. Och har snickrat samman regionen och kommunerna i Uppsala län att enas om ett arbetssätt och en gemensam finansiering så barn och familjer får det stöd och den trygghet de behöver i hemmet genom assistans och egenvård.

Ett inhouse-val är annars Madeleine Harby Samuelsson, i dag statssekreterare i departementet, tidigare socionom som haft otaliga chefsjobb inom S-maskineriet.

* * *

Nu har de fått nog, sportjournalisterna. Varje gång en svensk idrottare tar medalj, och den efterföljande presskonferensen pågår för fullt, ringer telefonen. På andra sidan: statsminister Stefan Löfven.
För både journalister och OS-utövare börjar det bli uppenbart att valrörelsen närmar sig. Och att statsministern inte förspiller ett enda tillfälle att stå i centrum när mikrofonerna slås på.
Eller så försöker han bara visa att alla i regeringen inte tycker att sport är något att snarka åt (ja, Annika Zzzzztrandhäll, det är dig vi syftar på).

AK2

* * *

Marksistiska nyheter 1: För ett par år sedan började konferensanläggningen Två skyttlar i Örby att satsa mer på att anordna bröllop. Nu har de för första gången också haft drop in-vigslar. »Det här är unikt i sitt slag, lite busigt och spontant«, säger Lisa Dahlberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Marks kommun, och även vigselförrättare.

* * *

Liberalernas Jan Björklund var mäkta irriterad. Målet: statsminister Stefan Löfven. Vid en utfrågning i riksdagen på torsdagen frustade frågade han sig teatraliskt varför regeringschefen inte gjorde något åt eländet med ungar som sitter och pillar på mobilerna på lektionstid! »Varför är det så viktigt att de ska få surfa«, frustade han allt medan allianskollegan Annie Lööf – med mobiltelefonen i högsta hugg – nickade bifall.

Efter debatten fick Alliansens ålderman svara på frågan, som sannolikt varenda skolunge på riksdagens besöksläktare, ställde sig: I klassrummen gäller alltså mobilförbud, men i riksdagen är det fritt fram?

– Jag tycker inte att man ska införa mobiltelefonförbud i riksdagen, där får var och en ansvara själv, svarade Björklund och påminde om att han minsann förbjudit lurarna på L:s partistyrelsemöten.

Men Annie Lööf kan du inte tvinga?

– Hon får bestämma det själv. Jag tycker att man ska lyssna på riksdagsdebatten.

ak2

* * *

Kakbak hemma hos svenska ambassadören i Island. Hallongrottor och chokladcigarrer bjuds det i residenset framöver. Mums, Håkan!

ak3

* * *

Tipsa oss: [email protected]

* * *

Ingen sommar utan reggae. Och ingen valrörelse utan musik.

Just nu letar partierna febrilt efter nästa talang att snärja till att tonsätta just sin valkampanj. Men vilka är musikerna, om man själv inte står till vänster? Frågan ställs av strategerna på Moderaternas partikansli. De som med avund i blicken spanar på artistskaran som mer än gärna säljer sig till vänstern.

– Men att hitta en artist som INTE är vänster, det är en nyhet i sig, muttrar en moderat.

AK4

Tidigare löste högern problemet genom att botanisera i den elektroniska musikens oförlovade land. Men det hörde mer den förra partiledningen till. Fredrik Reinfeldt var ju som bekant en stor kännare av datoriserad musik (minns Da Buzz-gate). Men Ulf Kristersson, han är mer en gitarrkille. Och framför allt en stor fan av Kent, påminner hans medarbetare.

Vem vet, kanske var det den här textraden, från låten »Belle Epoque«, som fick ledaren för riksdagens just nu tuffaste parti att falla för Eskilstunas stolthet (ja, det vill säga frånsett honom själv):

Jag är halvåret av mörker

I landet som Gud glömde

Jag är tårgas i handväskan

Jag är med i Ravekommisionen

Den främlingsfientliga politiken

* * *

Ett (s)kepp kommer lastat

I dag seglar Cinderella ut från Stadsgårdskajen fylld av – ja, faktiskt – en valupptakt. Det är S-distrikten i Västmanland, Uppsala, Sörmland och Östergötland som tar till en flytande valuppladdning. Förutom karaoke, barbesök, enarmade banditer kan de 613 anmälda även roa sig med tal av Karl-Petter Thorwaldsson och Ardalan Shekarabi. Passande nog har tax-freebutiken just nu extrapris på 100 cl bittern Valhalla.

AK5

* * *

Marksistiska nyheter 2: Nye landshövdingen Anders Danielsson är på turné i Västra Götalands alla kommuner. Förra fredagen stannade han till i Mark, som nummer 43 av 49 kommuner. »Ett riktigt drömställe«, sa han till Borås Tidning. Och syftade på natur och närheten till Göteborg, Borås och Varberg.

* * *

Lika som bär:

Stefan Stern, gammal S-man, nu politisk rådgivare åt Investor. Och Lars-Åke »Babsan« Wilhelmsson. 

[caption id="attachment_458987" align="alignnone" width="150"]Babsan2 BERTIL ERICSON / TT och Investor[/caption]

* * *

Det finns de som säger att den här t-shirten är väldigt populär i moderatkretsar i Göteborg just nu. Vi fattar inte varför.

AKkan

* * *

Marksistiska nyheter 3: Jan Björklund, bygdens mest strålande stjärna, tog efter utfallet mot allianskamraten Lööf tillfället i akt att hylla Sveriges kanske mins berömda kommunanda. Till skillnad från marxismen med »x«, sade han och log drömskt, älskar alla i den knalletäta kommunen småföretagandet. »Andan påminner mycket om Gnosjöandan. Det sitter i generna«.

* * *

Valprylar vi saknar: halmhatten

Hade sin höjdpunkt 1968 (i någon mån även 1964 och 1966), för att därefter försvinna. Vore ett fräscht nygammalt grepp för ett parti som vill utmärka sig. Förekommer i dag bara i viss mån i form av Panamahatten under Almedalsveckan

halmhatt

* * *

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också just Jan Björklund (L). Marksismen är, trots självsäkra uttalanden från L-ledaren, en något oklar politisk inriktning.

Psst! Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]