Årets totalvinnare – ständigt detta Lomma
Blixten slår aldrig ner på samma ställe två gånger, heter det. Men när Bäst att leva 2021 slutsummeras är vinnaren i topp densamma som 2020: Lomma.

Rubriken var talande. När Sydsvenskan summerade fullmäktigeprotokollen i Lomma föregående år konstaterades: Läget är så bra att oppositionen i stort höll med
Robert Wenglén är universitetslektor i företagsekonomi och inriktad på ledarskap, inte minst i offentlig sektor. Sedan 2018 har han möjlighet att pröva teorierna i praktiken som kommunstyrelsens ordförande (M) i Lomma.
Och att kommunen för andra året i rad blir etta i Bäst att leva kommer inte av sig självt:
– Andra kommuner kan vara avundsjuka på oss. De kan säga: Det är inte konstigt att det går bra för er som ligger vid havet. Eller: Ni ligger så nära en storstadskommun. Ja, nära en storstad eller vid havet ligger många, säger Robert Wenglén.
Det handlar om en aktiv strävan att bli bättre på allt.
Lomma, Skåne län
Befolkning: 24 753 (2021-03)
Flyttnetto: 29
Medianinkomst: 375 620 kr.
Skattesats: 30:82
Politiskt styre: M+L+C+KD
Största parti kommunvalet: M 38,8 % (förändring sedan 2014: -6,8%).
Snittpris för småhus per kvm: 47 249 kr (förändring 12 mån +22,6%).
Kändis: Tv-kocken Tareq Taylor.
– Andelen godkända i skolan är extremt hög. Och likvärdigheten i skolan är exceptionell. Alla våra skolor är i princip lika bra. Vi har tagit klimatomställningen på allvar i många år. Och vi har jobbat för en mer kundorienterad bygglovshantering.
– Sedan kan vi inte förneka att det finns många socioekonomiskt starka familjer som väljer att lämna Malmö och flytta till Lomma. Det finns en styrka i det för oss, samtidigt som det blir tyngre för Malmö, säger han.
De finns i en region i tillväxt (se artikel sidorna 28–31), där grannen i öster, Lund, är centrum för utveckling runt universitetet med avknoppning i kunskapsintensiva företag. Lantbruksuniversitetet SLU ligger i egna kommunen. Och ambitionen är att växa med fler arbetsplatser och företag.
– På SLU i Alnarp pågår forskning kring högaktuella frågor om hållbarhet, växtförädling och hållbara städer som går att utveckla. Life science är starkt i regionen, där vi gärna skulle se fler tillskott hos oss.
– Samtidigt investerar vi i tågstopp, och har öppnat tågstation i Lomma tätort och ska öppna en i Alnarp liksom i Flädie. Lomma är en skolkommun och förutsättningar finns för ett attraktivt gymnasium, vilket vi saknar i dag. Gymnasieeleverna går i Lund.
Men Robert Wenglén har också profilerat sig som M-politikern som inte tycker att det är självklart att all verksamhet ska konkurrensutsättas eller privatiseras.
Det har fått hans partikollegor i andra kommuner att höja på ögonbrynen. Men skolan och äldreomsorgen är enligt Wenglén unika samhällsuppdrag, där dagens situation är att betrakta som kvasimarknader.
Lomma placerar sig högt i nästan alla kategorier i Bäst att leva, men riktigt lågt i en: äldreomsorgen.
– Vi har precis tagit över äldreomsorg i egen regi. Först med hemtjänsten i mars 2019, sedan särskilda boenden i mars 2021. Nu jobbar vi stenhårt med frågan att lyfta kvaliteten.
– Det vi hör är att det är på rätt väg. Men vi ska få ordning med rätt kompetens, rätt bemanning och rätt rutiner. Så det tar lite tid innan man ser det återspeglas i brukarundersökningar, säger Robert Wenglén.
Det skulle bli bättre med privata utförare, trodde man i kommunen för över ett decennium sedan. Det blev det inte. Lomma utnämndes rent av till sämst i Sverige på äldreomsorg ett år.
– I viss mån berodde det på vår beställarkompetens. Vi upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling (LOU), inte enligt lagen om valfrihet (LOV). Det medförde ett privatiserat, icke konkurrensutsatt monopol. De första åren satte vi ett pris, de senare åren definierades kvaliteten. Den vinnande aktören lade sig för lågt, vilket ledde till att man fick hålla nere bemanningen och lönerna.
– Vi har helt andra erfarenheter på skolans område, där det finns en Montessoriskola, men i övrigt kommunala skolor som alla har toppresultat.

Lite är det som att svära i den Moderata kyrkan, där det inte hör till vanligheterna att framhålla att det offentliga kan göra något bättre än det privata.
– Nu blir det tydligare att vi som kommun är ansvarig. För oss var den egna rådigheten viktig för att kunna lyfta kvaliteten.
– Lomma är av den storleken att det inte blir rationellt att ha en massa utförare. Vi ville fortsatt ha in fler utförare för särskilda boenden, men då ville de privata ha helheten, inte enstaka boenden, säger han.
När han säger de här sakerna får han medhåll. Mest från vänstern, men även från en del kollegor bland moderata kommunalråd och en och annan liberal ledarsida. Och – inte minst – från lommaborna.