Inifrån infernot

Text:

Bild: Christoffer Hjalmarsson

Han hade precis tagit av sig hörlurarna och pausat musiken när flygbomben slog ner ett par hundra meter bort från deras parkerade bil. Sekunden innan hade tolken Allaeddin klivit tillbaka in i bilen efter att ha gjort ett snabbt ärende. Genom fönstret i baksätet kunde den svenska fotografen Christoffer Hjalmarsson se hur den nyss så livliga gatan i Aleppo plötsligt var tömd på folk. Skriken hade tystnat och det enda som syntes genom bakfönstret var en pelare av rök.

– Det var en fruktansvärd smäll, bilen lyftes upp och kastades åt sidan av tryckvågen. Eftersom ett flyganfall ofta följs av fler så körde vi från platsen så fort vi kunde.

Som en av få svenska fotografer har Christoffer Hjalmarsson besökt det krigshärjade Syrien. I november 2012 tog han sig över gränsen från Turkiet, och tillbringade fem dagar i landet. Övergången vid den syriska staden Azaz kontrolleras av rebellgruppen Fria Syriska Armén, FSA, som leder det beväpnade upproret mot president Bashar al-Assad. Via FSA fick Christoffer Hjalmarsson tillgång till en tolk och en beväpnad vakt, och tillsammans besökte de förutom städerna Azaz och Aleppo även ett antal mindre byar.

– En av byarna var helt oförstörd och livet pågick som vanligt när vi var där. Ett par dagar senare fick jag höra att byn nu blivit totalt sönderbombad och att inget återstod.

I Azaz, som FSA kontrollerar sedan i somras, finns inte mycket av den tidigare bebyggelsen kvar. Många av de 30 000 invånarna befinner sig nu i flyktingläger. De som bor kvar försöker få till någon form av vardagsliv för sig själva och sina barn, men det är inte så lätt när skolorna är raserade. Lärarna bedriver provisorisk undervisning i moskéer.

Då Christoffer Hjalmarsson besökte Syrien var stadsdelen Salaheddin en av fronterna i tvåmiljonersstaden Aleppo. För att undgå upptäckt var de tvungna att ta sig in i området genom att krypa på marken. I Aleppo bor människor kvar, men många hus är fulla med skotthåll. På gatorna ligger bråte och sönderbrända bilar och militärfordon står övergiva utmed vägarna. Sjukhuset i staden har drivits av frivilliga civila tillsammans med de få läkare och sjuksköterskor som finns kvar. Men några dagar efter det att Christoffer Hjalmarsson besökte sjukhuset utsattes det för ett stort flyganfall som satte stopp för verksamheten.

Vardag bland ruinerna.Staden Azaz intogs av rebellerna i juli 2012. Efter hårda strider och flygattacker från regeringssidan återstår inte mycket av det bostadsområde som tidigare rymde ett tjugotal flerfamiljshus.

Undervisning i moskén. När skolorna bombats sönder flyttade undervisningen in i en av Azaz moskéer.

Ung soldat. Många av rebellsoldaterna i Fria Syriska Armén har bytt sida från att först ha stridit för regeringsstyrkorna. Ofta är de i 20-årsåldern, men ibland mycket yngre än så, och har precis genomgått sin militärtjänst.

Sårad i strid Mohammed Salon är 20 år och numera blind på sitt vänstra öga.

– Jag var först med i den syriska armén, inte för att jag ville, utan för att vi har obligatorisk militärtjänstgöring. När revolutionen började blev jag intvingad. Jag ville aldrig göra militärtjänst, jag ville studera, säger FSA-soldaten.

I stridens centrum. Klockan är tolv på dagen och i Aleppo pågår kriget för fullt. Soldater ur Fria Syriska Armén försöker ta sig förbi regeringssidans krypskyttar och få den skadade mannen på båren till en väntande ambulans.

Brödkö. Vid lunchtid köar Aleppos invånare för att få köpa bröd. Matbristen är stor och priserna har skjutit i höjden.

Spillran av ett hem. En man i staden Azaz vaktar sitt sönderbombade hus mot plundrare.

Krigets lämningar. På taket till det sönder-bombade sjukhuset i Azaz syns spår av strid.

Knapphändig vård. På fältsjukhuset i stadsdelen Dar al-Shifa i Aleppo tog frivilligarbetande läkare och sköterskor hand om skadade rebellsoldater och civila. Det som före kriget var en vårdinrättning driven av en Assadtrogen affärsman blev en viktig måltavla för regeringsstyrkorna. Några dagar efter att denna bild togs totalförstördes sjukhuset i ett flyganfall och flera människor dog. Däribland en läkare och två barn.

Läs mer: Flykten från Syrien – så ser den ut