Replik: »Precis som i Nordkorea ärver kungafamiljen arbetet som statschef«

Text: Ulf Bergström, ordförande Republikanska föreningen

Hakelius frågar sig om republikaners lidelse i Fokus. Hakelius text följer glädjande nog precis mönstret för samhällsförändring, som tillskrivs bland annat Schopenhauer: Först hån. Sedan hårt motstånd. Sedan i steg tre, blir det självklart; hur kunde vi låtsas blunda så länge för att vi gynnade en enda vit, kristen heterofamilj framför alla andra svenska medborgares rättigheter? Hakelius är tyvärr ännu på hånnivån. Vi är beredda på det. Av nivå två, hatarna, kallas vi landsförrädare, för att vi kämpar för ett modernt Sverige, för alla svenska medborgares rättigheter. Hakelius ligger efter.

Alla medborgares lika värde och rättigheter är Sveriges grundlag. Vi har motsatsen: En enda familj ärver ett offentligt arbete. År 2020. Det är fakta. ”Kungafamiljen” får okritisk gratisreklam i SVT med en timmas propaganda-tv när de gör välgörenhet, som ska ersätta alla medborgares rättigheter. Nordkorea sänder sannolikt mer propaganda-tv, men betänk alla okritiska hyllande rubriker i svensk press om ”kunglig strålglans” (om en antidemokratisk statschef). Eller hur journalister helt okritiskt puffar vidare en bild från Hovets sociala medier, det vill säga en kung som är emot offentlighetsprincip, journalistikens främsta verktyg. Obekvämt att tänka på, att Sverige har en blind fläck, eller hur?

Vi påpekade att Sverige givetvis inte mördar folk som i diktaturen Nordkorea; det glömde Hakelius visst att nämna? Poängen är att precis som i republiken Nordkorea ärver en enda familj arbetet som statschef. Och svenska journalister accepterar att enbart ställa förhandsgranskande frågor, precis som i Nordkorea. Inte OK.

Om ordval

Ordval är grunden för kommunikation. Precis som Schlingmann ompositionerade Moderaterna med utvalda ord gör vi samma sak; vi talar i klarspråk om vad monarkin innebär. Hakelius gick precis i fällan. Genom att sätta citationstecken kring en ”kung” visar vi; nej, vi accepterar inte att någon skulle vara en speciell utsedd A-medborgare vars magiska gener gör honom till en ”kung”. Vi tydliggör direkt konflikten: han är en vanlig medborgare och därför måste hans barn återanpassas till verkligheten – något de själva börjar tycka.

Varför demokrati?

Vad får oss republikaner att brinna? Tja, det varierar. Alla medborgares lika rättigheter, eller att inte gynna enbart en familj i grundlagen – demokratins grundprinciper, den bisarra lyx vi skattebetalare finansierar för en familj, dessutom utan offentlighetsprincip. Duger inte dessa anledningar? Även om inte Hakelius brinner för rättsstatens principer gör vi det. Men visst, skratta på.

Monarkin påverkar våra barns vardag och alla våra liv

Allvarligast är att Hakelius har fel om att vi inte berörs i vår vardag av monarkin. Ska alla svenska lärare slippa att lära ut dubbelmoral om demokratins principer till våra barn? Det är en daglig, konkret praktisk fråga för många upprörda lärare, som en konsekvens av det rättsvidriga med monarki. Vad är det för arbetsmiljö; att tvingas välja att ljuga för våra barn: ”I Sverige respekterar vi visst alla medborgares lika rättigheter”, men: ”Just den här familjen, deras gener är speciella. Enbart den här familjens barn kan bli Sveriges statschef, de är prinsar och prinsessor.” Vi har en spermiedemokrati. Vi är alla indoktrinerade, som i DDR, eller Nordkorea om att vi har en avelstjur som statschef. Ett sängkammarstyre. Men visst, Hakelius kan fortsätta att låtsas blunda. År 2020.

Offentlighetsprincip?

Ställ frågan: ska vi ha offentlighetsprincip i Sverige? En journalist borde stötta den grundläggande delen i det journalistiska verket, vilket ”kungafamiljen” aktivt förhindrar. Hakelius har uppenbart inte läst Thomas Lyreviks bok ”Den kungliga kleptokratin” (Korpen, 2018). Det är Sveriges Panamapapers, fast om statsförvaltningen och Sveriges statschef. Lyrevik beskriver ingående om hur ”kungen” gjorde om de juridiska organen till ideella stiftelser utan insyn, när Riksdagen vill få koll på hur pengarna används. Ingen makt? Boken är full av chockerande fall av mutor, korruption och hur en enda familj berikar sig på skattebetalarnas pengar. Men visst, vi kan håna, skratta och låtsas som vi inte vet, inte ser. Skrattet fastnar i halsen. Du och jag betalar för den här familjens systematiska skattefiffel och osannolika lyxliv.

En förening med ungefär lika många medlemmar som Miljöpartiet eller Liberalerna, den största i Sverige som arbetar för alla medborgares lika rättigheter och offentlighetsprincip – dags att håna den? Billiga poäng. Hånar Hakelius Rädda barnen, Röda korset eller andra organisationer på samma sätt? Resonemanget om oss som kämpar för medborgerliga rättigheter som revolutionärer undandrar sig rationell bedömning.

Monarkin är ett grundlagsskämt om alla medborgares lika rättigheter, så visst, en trevlig middag kan vi kan säkert ha tillsammans. Och ja, republikaner äter prinskorv likaväl som Presidentcamembert. Vi kan äta det tillsammans. Nej, precis som i republikerna Frankrike, Italien, Tyskland med flera, så finns landets historia kvar på gator, torg, och hotell när landet har bytt upp sig till republik. Det måste Hakelius veta? Men fortsätt spela ovetande och håna.

Ketchupeffekt av monarkiskam

Låt oss berätta om vad som är på gång. Det kommer att gå snabbare och enklare att omvandla Sverige till republik än vad många tror. Barnkonventionen belyser än mer dubbelmoralen om alla svenska barns lika rättigheter.

Det som sker är att det kommer bli en ketchupeffekt av monarkiskam. Dubbelmoralen om demokratins värderingar är blottlagda, och monarkins skattefiffel kommer att rasera det ”kungliga” korthuset. I dag kan du vara öppen republikan och bli statsminister, justitie- eller energiminister. Fokus kunde ha nämnt YouGov-undersökningen som visar att ”kungahuset” hamnar på plats 28-30 i fråga om ”samhällsnytta”. Vi kan inte låtsas blunda längre. Vi kan inte leva som Torekovskompromissens Sverige, 1971. Året är 2020. Det här pågår.

Bland annat DN:s Lisa Magnusson har konstaterat i en ledare (10/01) att när till och med kungligheterna vill få mer frihet (ett av våra argument) och träder tillbaka, visar det att tiden för rojalisternas kaffeskvaller om monarkin är över, men Hakelius märker inget. Till och med monarkisten Herman Lindqvist har insett att monarkin är dödsdömd. Varför? Ändå förvånas Hakelius över att någon kämpar för medborgares rättigheter och offentlighetsprincip i Sverige.

Tänk när alla svenska barn kommer att kunna drömma om att kunna bli Sveriges statschef, oavsett religion, namn eller läggning. Monarkin påverkar alla svenska barns framtid, drömmar, livet och rättigheter. Är inte demokratin vår vardag?

Att finansiera en antidemokratisk statschef, en monarki, kostar fyra gånger mer lågt räknat än republiken Finlands president, inklusive val. Glömde Hakelius att nämna det? När republiken Sverige blir verklighet lär Hakelius titta på sin monarki-Berlinmur som har fallit och inte begripa vad som pågick. Han var upptagen med att håna de som kämpade för medborgerliga rättigheter. Sannolikt hade han hånat Martin Luther King och Nelson Mandela.

Hakelius kan vara lugn. Vi försvarar hans, hans barns och alla svenskars medborgerliga rättigheter, vi ser till att republiken Sverige blir verklighet. Kanske kommer han att tacka oss, när det har blivit självklart – som i USA – med alla medborgares lika rättigheter?

Ulf Bergström, ordförande Republikanska föreningen

Här kan du läsa Johan Hakelius text om Republikanska föreningen!