»Vad Qviberg och jag sa till varandra stannar mellan oss«

Text: Eric Ljunggren

Apropå Veckans Fokus om Metros ägare Christen Ager-Hanssen ger den tidigare chefredaktören Eric Ljunggren sin bild av händelserna.

Eric Ljunggren skriver i en skriftlig kommentar:

»Jag informerade Metros nytillträdde styrelseordförande [Ager-Hanssen, reds anm] om att Metros debattchef Soraya Hashim och jag fattat beslut om att publicera en text av vår fristående krönikör Jack Werner som var, milt uttryckt, kritisk mot en av de nya ägarna. Någon möjlighet att stoppa texten fanns naturligtvis inte, annat än att sparka mig, debattchefen och – misstänker jag – resten av redaktionen på stående fot. Det var Ager-Hanssen absolut inte intresserad av – tvärtom var han mycket tydlig med det som är en självklarhet på Metro och alla andra seriösa dagstidningar: att ansvarig utgivare och redaktionen fattar publicistiska beslut.«

»Vad Mats Qviberg och jag sa till varandra under våra samtal stannar mellan Mats Qviberg och mig, förutom en sak: Jag erkänner gärna att jag tog hans förslag om en bridgespalt i Metro på allvar. Metro är starka bland såväl yngre som äldre läsare och alla förslag som kan få fler att läsa tidningen – och förlänga lästiden – mottages tacksamt.«

Mats Qviberg, Metros tidigare storägare, har inte velat ställa upp på en intervju för Fokus i Metro-reportaget i vilken den nuvarande ägaren Christen Ager-Hanssen återger sin bild av händelserna.

– När Metro skulle skriva om Mats kom redaktionen med Eric Ljunggren till mig och sa: »Vill ni ändra något här?« Jag sa till Eric: »Det är ditt beslut, gör du fel så får du göra fel.« Men jag sa inget till Mats och han blev skitförbannad, sa Ager-Hanssen i Fokus och tillade att han bara är intresserad av affärssidan och inte journalistiken:

– Att tidningen ska ha hög trovärdighet är extremt viktigt. Därför har jag aldrig velat peta i innehållet, det var inte därför jag köpte den.

Läs Veckans Fokus »Jag är den värsta fiende du kan ha« här (#42)