Ta reda på vem som talar sanning

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

En förälder till min sons klasskompis säger att han mobbar hennes barn. Mitt barn säger att det inte är sant. Hur vet jag vem jag kan lita på?

David Eberhard svarar:

Det gamla talesättet att ”eftersträvar man fred bör man rusta för krig” har aldrig varit mer framgångsrikt än under kalla krigets sista år. Genom att prata om sin egen stora kapacitet i ett ”stjärnornas krig” tvingade Reagan fram Sovjets kollaps och därmed fredsviljan.  

Reagan hade lärt sig ett gammalt ryskt talesätt som han ständigt återkom till, nämligen ”trust but verify”. Att inte lita på någon utan att kolla att det de säger är sant. 

Det är användbart också i barnuppfostran. Du bör ”lita på” att såväl det din son som klasskamraten säger är sant. Då uppstår en del uppenbara problem. De har olika sanning. Om det din son säger stämmer, måste den andre antingen ljuga, gravt uppförstora det din son gör eller helt ha missförstått motivet till sonens handlingar. Likadant gäller för det andra barnet. 

Detta är svårt att kontrollera. En möjlighet är att strunta i allting och svara den andre föräldern att ”min ängel till son säger att ditt barn ljuger”. Den är inte särskilt konstruktiv, men som Lasse Åberg lär ha sagt ”om man bara blundar hela tiden och inte ser sig om så är det ingen som ser att man är ful”. En taktik som sannolikt kommer funka och vem bryr sig egentligen om hundra år? Dock anser jag inte att det är den mest lämpliga strategin. 

I stället skulle jag föreslå att barnen träffas tillsammans med sina föräldrar i samtal där man går igenom fakta om vad som hänt och helst sedan släpper det och hittar en smart strategi framåt. I detta fall finns ytterligare en väg till att ta reda på vem som sannolikt talar sanning. Du skriver att din son ska ha ”skrivit elaka lappar”. Be föräldern visa upp dem. Om de existerar (eller inte) är det ju väldigt lätt att verifiera vem som talar sanning. 

David Eberhard är psykiater och bland annat författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varannan vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

***

Text:

Toppbild: TT