Allt högre inflationsförväntningar

Inflationsförväntningarna lyfter kraftigt. En naturlig konsekvens av den höga inflationen, enligt Nordeas chefsanalytiker.

Text: TT

Bild: Ali Lorestani / TT

På ett års sikt väntas inflationen ligga på 4,6 procent enligt måttet KPIF jämfört med 4,2 procent vid mätningen i juni. Även på en längre tidshorisont ökar förväntningarna. Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, tycker inte att det är så konstigt att inflationsförväntningarna nu stiger.

– Inflationsförväntningarna följer inflationen, och den är högre än väntat. Man kan faktiskt säga att förväntningarna är dämpade i förhållande till den höga inflation vi har, säger hon.

På två år ligger förväntningarna nu på 3,1 procent jämfört med 2,8 procent senast och 2,5 procent (2,3 procent) på fem år.

– På fem år har inflationsförväntningarna också ökat, och det är den förväntningen som Riksbanken tittar mest på. Fokus för Riksbanken är att den höga inflationen inte ska bli långvarig, och det är oroväckande att de längre förväntningarna stiger.

Förväntningarna gällande styrräntan har också lyfts. På ett års sikt förväntas styrräntan uppgå till 1,9 procent jämfört med 1,4 procent för att sedan på två års sikt toppa på 2,0 procent (1,8 procent). Inflationsbekämpningen nu är en stor utmaning för Riksbanken, konstaterar Susanne Spector.

– Inflationen kommer att ligga högt hela det här året. Det är därför Riksbanken går så snabbt fram. Den gör allt för att visa att man tar inflationen på allvar och för att behålla förtroendet.

Fast det kan möjligen vara så att inflationen kan vara på väg att ge sig något, tror hon.

– Tittar man globalt så har råvarupriserna kommit ned lite, som spannmålspriserna. Det finns tecken, säger Susanne Spector.

***

Toppbild: Riksbankschefen Stefan Ingves kan ta ställning till nya inflationsförväntningar från Kantar Prospera.