Elpriset rusar – nu hotar vedbrist

Torr ved håller på att bli en bristvara – när elpriserna rusar i höjden blir det vedrusch. Många köper nu färsk ved och chansar på att den ska hinna torka tillräckligt inför vintern.

Text: TT

Bild: Nicola Pavan

– Jag rekommenderar inte att man ska göra det. Hade det varit för ett år sedan hade jag sagt att man inte ska göra det, men när det blir kris så är det klart att ja, vad ska man göra? säger Magnus Larsson, vedhandlare på Österlen.

Blir det en fin höst och veden lagras på rätt sätt så kan den gå att använda i vinter. Men den måste bli helt torr, annars kan det uppstå brandfara när den eldas i kamin, varnar han. En del av hans kunder handlar redan ved med sikte på vintern 2023–24.

Nästan slutsålt

En första rusch upplevde han redan i december när elpriset steg till rekordnivåer. Sedan årsskiftet har priserna på stockar gått upp med cirka 50 procent och därmed har även vedpriset höjts rejält, men de senaste veckorna har suget efter ved ändå varit större än någonsin.

– Jag ökar varje år och jag brukar ha så att jag klarar hela vintern, men nu är den torra veden i stort sett slutsåld redan, på två veckor, säger Magnus Larsson.

Han köper vedstockar från olika leverantörer i Skåne.

– Tack vare att jag har ett välutbyggt kontaktnät har jag fått tag i stockar i år också. Det är det som är problemet, att många vedhandlare har inte fått tag i tillräckligt med stockar detta året.

TT: Är det ett hot mot din verksamhet, att du inte kommer att kunna få tag i ved?

– Ja, det är det ju. Får vi inte tag på råvaran så är det slut.

Jakten på ved pågår även på Blocket. Där ökade antalet annonser om ved med 71 procent de två första veckorna i augusti jämfört med förra året. Även inom kategorin braskaminer noterar Blocket en kraftig ökning.

"Dels har vi haft en längre period av höga elpriser och dels har vi kriget i Ukraina som ytterligare har spätt på oron kring energiförsörjningen framöver. Då kan braskaminer och ved kännas som ett bra och tryggt alternativ för uppvärmning", säger Blockets kommunikationschef Kitty Ehn i ett pressmeddelande.

Ryska stockar gjorde veden billigare

Vedgiganten i Enskede säljer importerad ved som torkats och klyvts i Baltikum. Fram till krigsutbrottet i Ukraina var denna tillverkad av stockar som importerats från Ryssland, men efter införandet av sanktioner mot Ryssland är det stockar från baltiska skogar som gäller.

– Ryssland har varit förklaringen till att vi har haft så billig ved tidigare, säger Mattias Lindberg, delägare i Vedgiganten.

På ett år bedömer han att priset ut till kund ökat med cirka 100 procent. Men det har inte påverkat köpviljan – även hos Vedgiganten har det varit en tydlig uppgång de senaste två veckorna.

– Det är många som säger att elen är så dyr, så de vill ha ved för att kompensera lite.

Alternativ till björkved

I år har Stefan Löfström på Alnö ved i Sundsvall torkat tre gånger så mycket ved som vanligt, men nu är den snart på upphällningen. Hans tips till dem som drabbas av akut vedbrist är att se sig om efter alternativ till björkved, till exempel al eller torrgran.

– Det är inte bara björk som brinner. Torrgran, det är döda träd i skogen som man avverkar. Då är det ju torrt när man får hem det och klyver det.

Det andra tipset är att tänka långsiktigt. Många vedhandlare har sålt mycket mer än vad som gick att förutse och Stefan Löfström tror att det kan bli problem även nästa vinter.

– Man ska ha lång framförhållning.

***