Friskolekoncern minskar vinsten

Text: Redaktionen

Bild: Malin Hoelstad/TT

Internationella engelska skolan (IES) redovisar en vinst före skatt på 148 miljoner kronor för helåret 2017/2018, jämfört med 191 miljoner kronor samma period i fjol. Men omsättningen har ökat med nästan 15 procent från förra året till cirka 2,35 miljarder kronor.

»Vi förväntar oss dock att under 2018/19 återgå till en högre lönsamhetsnivå̊ genom att dra nytta av ytterligare stordriftsfördelar samtidigt som de skolor vi startade förra året fylls upp och blir lönsamma«, skriver Engelska skolans vd Annete Brodin Rampe.

Däremot blir det ingen utdelning i år för aktieägarna. Första gången det inträffade var förra året.

»Styrelsen föreslår till bolagsstämman att ingen utdelning utbetalas för verksamhetsåret 2017/18 mot bakgrund av det stora behov av nya grundskolor som i närtid föreligger i Sverige samt goda förvärvsmöjligheter i Spanien«, skriver bolaget i sitt bokslut.

Engelska skolan meddelar också att de har 190 000 registreringar på sin väntelista, vilket är en ökning med 11 000 personer jämfört med föregående kvartal, och en ökning med 46 000 personer från i fjol.

Läs Veckans Fokus (18-13) om IES ordförande Barbara Bergström där hon berättar hur hon byggt sitt imperium med ordning och reda. »Madam principals recept: Tuff kärlek här.«