Generationsskifte i Lundinsfären

Text:

Bild: Lars Pehrson/TT

Sent på måndag skickade Filo Mining, ett börsnoterat sydamerikanskt gruv- och prospekteringsbolag, ut ett pressmeddelande om att Adam Lundin, 30 år, blir ny vd.

Adam Lundin är det första av barnbarnen till grundaren Adolf Lundin som får en topposition i Lundinsfären, skriver Dagens Industri. Han är son till Lukas Lundins, som tillsammans med sin bror Ian Lundin driver Lundinsfären. Tidigare har han varit bankir på den norska investmentbanken Pareto Securities, först i New York, sedan i London.

– Att bli vd för ett bolag i Lundingruppen har varit en dröm sedan barndomen men jag förstod också tidigt att alla bolag har ett ansvar att leverera värde till sina aktieägare och därför är det definitivt inte självklart att bli vd för att man tillhör familjen, säger Adam Lundin till Dagens Industri.

Läs mer: Förvärva, ärva – och hoppas inget kärvar

Beskedet är knappast förvånande. I ett stort reportage i Affärsvärlden från mitten av augusti om familjen Lundin berättar Adam att han är redo att axla sitt ansvar ­– och fått medgivande av sin far.

– Så snart det öppnar sig en position kommer jag vara en av kandidaterna och om jag är den bäst lämpade, så får det bli så, sa han då.

Adam Lundin har tre bröder och två kusiner på Ian Lundins sida som nog väntar på att få frågan – när tiden är mogen.

Läs Fokus reportage om generationsskifte i näringslivet – klarar de unga trycket?