Ronnie Leten tar klubban i Ericsson

Text:

Atlas Copcos tidigare vd Ronnie Leten nomineras som ny ordförande i telekomjätten Ericsson. Det framgår av ett pressmeddelande som bolaget skickat ut på morgonen.

»Vi är glada att kunna föreslå en ny ordförande för Ericssons styrelse. Det är valberedningens uppfattning att vi i Ronnie Leten hittat rätt person som ordförande i Ericsson med den erfarenhet och kompetens företaget behöver«, skriver valberedningens ordförande Johan Forsell.

Läs mer: Mörka moln över telejätten

Nordnets sparekonom Joakim Bornold är inte nöjd med valet. För TT berättar han att han gärna hade sett någon med starkare koppling till telekom och ett bredare nätverk.

– Jag hade önskat att man inte tog någon ur klubben för inbördes beundran, säger Joakim Bornold.

Att beskedet kommer nu är knappast förvånande. Veckans Fokus (#40) målar upp en dyster bild av en forna telekomjätte där ägarna under en längre tid jagat en efterträdare till Leif Johansson. Bolaget genomgår just nu stora förändringar och tillsatte i vintras en ny vd i Börje Ekholm, samtidigt som finansmannen och styckmästaren Christer Gardell köpte in sig o bolaget och tog plats i styrelsen.

»Ericsson är ett företag i kris. Inte i en svacka eller en tillfällig nedgång. Bolaget går dåligt och har gjort det i flera år. Senaste stinkbomben var halvårsrapporten i somras som visade att omsättningen föll för elfte kvartalet i rad. Aktien har fallit med nästan 20 procent bara i år. Går man tio år tillbaka har den tappat två tredjedelar av sitt värde. Aktien reas nu ut för under femtiolappen. Hade den gått som börsindex hade den i stället kostat fyra gånger så mycket«, skriver Kristoffer Törnmalm.

Beskedet om Ronnie Leten som ny ordförande fick aktiekursen att lyfta nästan 2 procent. Många bedömare har med den senaste tidens facit varit oroliga för att i framtien Ericsson blir uppköpt av någon IT-jätte i Silicon Valley.

Läs hela Veckans Fokus »Mörka moln över Ericsson« här.