Maktkampen i Ericsson fortsätter

Text:

Bild: TT

Wallenbergsfärens maktbolag Investor har köpt aktier för 1,2 miljarder i den krisande telekomjätten Ericsson, rapporterar Dagens Industri. Det gör att de seglar om Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital som största ägare och att de nu äger 6,61 procent av kapitalet och 22,18 procent av rösterna, enligt statistik från aktieservicetjänsten Holding.

– Jag kan bekräfta att vi har fortsatt att investera i Ericsson under kvartalet. Tilläggsinvesteringarna är gjorda till en kurs vi anser är attraktiv, vi tror på bolagets potential, på ledningsförändringarna och den strategiska inriktningen med ökat affärsfokus, säger informationsdirektör Stefan Stern till Dagens Industri.

Läs mer: Mörka moln över telejätten

Maktbalansen mellan Investor och Industrivärden är bruten sedan Gardell tågade in, men Investor verkar inte vilja släppa taget om sin forna kronjuvel. Tidigare i år tillsatte man sin förre vd Börje Ekholm som ny vd, och häromveckan tog Atlas Copcos Ronnie Leten över ordförandeklubban.

Frågan är om det räcker.

»När Ekholm är klar med sin städning och bolaget har trimmats in kommer han ändå att ställas inför samma fråga som Carl-Henric Svanberg och Hans Vestberg: hur ska Ericsson växa i framtiden? Det är lätt att med facit håna Svanberg och Vestberg för de misslyckade satsningarna, men det är svårare att argumentera för att de tänkte fel med den kunskap de hade; mobilmarknaden i Europa har i princip inte vuxit alls det senaste decenniet och de försökte hitta lösningar på det så gott de kunde«, skriver Kristoffer Törnmalm i Fokus (#40).

På fredag är det Ericssons tur att, när de rapporterar för det tredje kvartalet, ge en fingervisning om hur det ligger till. Aktiemarknaden gav i alla fall tummen upp åt Investors återtåg och aktien steg 2 procent.

Läs mer:

Veckans Fokus (#40): Krisen i Ericsson

Ericsson får ny ordförande