Nöden är uppfinningarnas moder

När makthavaren duckar journalisternas frågor gäller det att ta till knep.

Text:

Toppbild: Jessica Gow/TT

Toppbild: Jessica Gow/TT

Även den dumme anses vis så länge han är tyst, och kan verka förnuftig så länge han inte öppnar munnen, brukar det heta. Ordspråket är något som landets alla pr-experter verkar ha tagit fasta på. I dagens medietränade samhälle låter företagsledare och makthavare antingen som papegojor när frågeställningarna blir obekväma – eller så håller de tyst.

En som verkar jobba enligt det senare tillvägagångssättet är Ericssons vd Börje Ekholm. Efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att telekombolaget haft samröre med terrorsekten IS har han duckat reportrarnas frågor. Enligt Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund har redaktionen sökt Ekholm i flera månader – förgäves. Ericsson-vd:n valde istället att göra en intervju med Dagens Industris reporter, som inte satt på samma bakgrundsmaterial som SVT:s granskande journalister. Ekholm medgav förvisso för DI att Ericsson kan ha mutat IS-terrorister för att få göra affärer i Mosul, men många frågor förblev obesvarade.

Vad gör man då som journalist om den man granskar ger en kalla handen? Ger upp? Nej. Lurar i buskarna utanför hemmet i sann Janne Josefsson-anda? Så 2015. UG valde att röka ut räven ur grytet han senast vistats i – nämligen DI. I en annons i tidningen skriver redaktionen att man sökt Ekholm och gärna vill ställa 12 centrala frågor till honom om den misstänkta mutaffären:

”Nu skriver vi till dig här i stället. Du verkar läsa Dagens industri.”

Om knepet leder till en intervju är oklart. Klart är att det ledde till reaktioner på Twitter. En helsidesannons i DI kostar 155 900 kronor. Johan Ingerö, policyansvarig på Kristdemokraterna – som vill banta public service – beskrev annonsen som ett ”flagrant och respektlöst slöseri” med skattepengar. UG:s Axel Björklund försvarar det hela som ”ett kul grepp” som var värt pengarna. Kanske lugnar också att SVT fick ”en fin rabatt” av Dagens Industri.

Text:

Toppbild: Jessica Gow/TT