Rapport: Hellre recession än lång inflation

Den internationella centralbanksorganisationen BIS uppmanar i en ny rapport världens centralbanker att agera för att inte inflationen ska bita sig fast.

Text: TT

Bild: Izabelle Nordfjell / TT

I sin årsrapport skriver BIS, som kan beskrivas som centralbankernas centralbank, att världen riskerar att hamna i en ny höginflations-era om inte centralbankerna agerar kraftfullt, rapporterar Financial Times. ”Nyckeln för centralbanker är att agera snabbt och beslutsamt innan inflationen biter sig fast”, säger BIS-chefen Agustín Carstens i rapporten.

Många av världens centralbanker har redan börjat höja styrräntan. En utmaning är att försöka hålla nere inflationen och samtidigt undvika en lågkonjunktur.

BIS rekommenderar alltså snabba krafttag. Hellre tillfälliga svårigheter, och till och med recension, än långvarig inflation, skriver organisationen enligt FT.

Den 15 juni höjde USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) sin styrränta med 0,75 procentenheter, den största höjningen sedan 1994. I torsdags upprepade Fed-chefen Jerome Powell inför kongressen fast beslutsamhet att få ner inflationen. Han noterade också att en kommande recession är ”möjlig”.

***

Läs även: Dotcom-bubblan 2.0

Text: TT

Bild: Izabelle Nordfjell / TT