Så kraschade kryptobörsen FTX

Konkursen i kryptobörsen FTX kan vara den största hittills i USA. Nu riktas blickarna mot dess främste konkurrent.

Text:

Bild: Wikimedia Commons / AP

Lyssna på Blanche Sandes inläsning av sin text här!

Sam Bankman-Fried har kallats ”kryptounderbarn” och ”nästa Warren Buffett” av hänförda journalister. För fem år sedan, vid 25 års ålder, grundade han fonden Alameda Research som investerade i kryptovalutor. Två år senare, 2019, skapade han kryptobörsen FTX. 

För bara några veckor sedan ansågs SBF, som han kallas, vara god för 32 miljarder dollar, motsvarande 335 miljarder kronor. I dag är han utblottad efter vad som beskrivs som den största och mest komplicerade konkursen i USA:s historia. Tiotusentals sparares pengar har gått upp i rök och Bankman-Fried själv sägs sitta i förvar på Bahamas. 

Vad var det som hände?

Riskkapitalet räckte inte till

En kryptovaluta är en digital valuta som inte är kopplad till någon centralbank. Informationen som behövs för transaktioner lagras i stället i ett decentraliserat nätverk av användare. Mest känd är Bitcoin, men det finns hundratals. Genom spektakulära värdeökningar har de blivit favoriter hos riskvilliga investerare. Och när underbarnet SBF grundade börsen FTX för tre år sedan flockades riskkapitalisterna som flugor kring en honungsburk. 

I dag bär flera sportarenor i USA liksom ett Formel 1-stall namnet FTX. Världskändisar har marknadsfört det. Bill Clinton och Tony Blair har stått på scen tillsammans med SBF under FTX-sponsrade konferenser. Själv byggde Bankman-Fried sitt personliga varumärke kring filantropi, pratade om ”effektiv altruism” och var Demokraternas näst största donator i höstens mellanårsval i USA.

Men SBF nöjde sig inte med riskkapital för att finansiera verksamheten. Han lanserade även vad som bäst kan beskrivas som en kryptoaktie på FTX. Den kallades FTT och kontrollerades av Bankman-Fried – som samtidigt ägde själva börsen och dessutom Alameda Research, den största aktören på FTX. Detta gjorde det möjligt för honom att manipulera värdet på FTT till den grad att han kunde betala löner och köpa andra värdepapper med FTT. 

"Det värsta jag sett"

Problemen började den 2 november när informationen läckte ut att Alamedas tillgångar nästan uteslutande bestod av just FTT. I det läget dumpade en tidigare partner till SBF sina kryptoaktier värda nästan 600 miljoner dollar. FTT-kursen kollapsade, andra innehavare började sälja, och då uppdagades det verkliga problemet: SBF hade gjort något väldigt förbjudet, nämligen att använda pengar som tillhörde FTX kunder för att täcka upp underskott i Alameda.

Förra veckan ansökte Bankman-Fried, Alameda och FTX om konkurs. Financial Times publicerade ett läckt dokument som visade att FTX:s tillgångar var mindre än en miljard dollar – med skulder på nästan nio miljarder dollar, 100 miljarder kronor. Konkursförvaltaren John Ray III, som bland annat redde ut den gigantiska Enron-härvan år 2001, säger att detta är ”det värsta han sett”.

Nu är frågan – finns det fler luftskott i kryptobranschen? Uppmärksamheten riktas mot FTX:s kinesiska konkurrent Binance. Det var dess grundare Changpeng Zhao, kallad CZ, som satte marken i gungning under Bankman-Fried genom att dumpa sitt FTT-innehav.

”Någon gång kanske jag har mer att säga om en särskild sparringpartner, så att säga. Men ni vet, glashus. Så allt jag säger nu är: well played; du vann”, skrev Bankman-Fried på Twitter. Det tolkas som en kommentar till Zhao, men är det fråga om hämndlystnad eller ligger det något mer bakom antydningarna?

Läs även: Dotcom-bubblan 2.0