Stressigt i bankvärlden

Bild: Pontus Lundahl/ TT
Oron på marknaden att resultaten ska innebära några större chocker verkar liten. Dels har de sjukaste småbankerna redan tagits hand om. I augusti förstatligades till exempel portugisiska Espirito Santo. Dels har de riktigt stora oroshärdarna, tyska Deutsche och Commerzbank, samt italienska Unicredit, städat i sina balansräkningar. Men säkrast är nog att vänta till nästa söndag innan faran över kan blåsas på allvar.
De svenska bankerna lär knappast sjukförklaras. Rapporterna, som alla fyra kommer i nästa vecka, visar några av Finanseuropas starkaste egna kapital.
Mer intressant är vad som händer ytterligare en vecka senare, den 4 november. Då sjösätts EU:s bankunion och centralbanken ECB får ansvaret att övervaka Europas banker. Dock inte de svenska, då Anders Borg valde att stå utanför.
Magdalena Andersson diskuterade bankunionen vid sitt första ekofinmöte i veckan. Hon har tidigare uttalat sig försiktigt positivt till frågan, men uttrycker sig nu mer diplomatiskt till Fokus.
– För länder som har euron är det logiskt med en bankunion. För icke-euroländer är frågan mer komplicerad.
Bankunionen är särskilt intressant beträffande Nordea. Den pan-nordiska banken är så stor att det är oklart om en enskild stat kan hantera den vid en eventuell kris. Dess vd Christian Clausen är ordförande i lobbyföreningen European Banking Federation, och en tillskyndare av bankunionen. Nordea huvudägs dessutom av Sampo i Finland, ett land som är med i unionen. Frågan är om Clausen kommer att hota med flytt av den juridiska hemvisten om inte Sverige går med.