Christopher Kullenberg är Årets svensk 2011

Text:

Juryns motivering: »Christopher Kullenberg representerar en rörelse som tagit kampen för yttrandefrihet och öppenhet till den digitala världen. Genom nätverket Telecomix har Kullenberg bidragit till att göra nätaktivismen till en demokratirörelse, som verkar både genom opinionsbildning och med konkreta aktiva insatser, speciellt under den arabiska våren.«

– Det är väldigt roligt att nätaktivismen genom den här utmärkelsen får ett verkligt erkännande, säger Christopher Kullenberg själv.

Utmärkelsen Årets svensk delas sedan 2006 ut av nyhetsmagasinet Fokus. Första året gick priset till Masoud och Shahnaz Garakoei för deras exceptionella civilkurage när de vägrade låta sig utpressas av mc-maffian. 2007 belönades kommunalrådet i Haparanda, Sven-Erik Bucht, för att han lyckades vända utvecklingen i sin kommun från utflyttning till expansion och framtidstro. 2008 mottog Anita Dorazio priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. 2009 gick utnämningen till professor Johan Rockström för att han gjort vetenskapen om människans påverkan på naturen begriplig. Förra året belönades artisten Robin Carlsson (Robyn) för att hon genom sitt medvetna konstnärskap blivit en förebild för många.

Frågor om priset besvaras av Martin Ahlquist, chefredaktör för Fokus och juryns ordförande. 073-9409301.

Läs hela reportaget om Christopher Kullenberg.

Här hittar du bilder på Christopher Kullenberg, ange fotograf Sara Holmgren/Fokus
- lågupplösta (Klicka på länken för att ladda ner alla bilder)
- högupplösta: (klicka på bilden för att ladda ner)

Christopher_Kullenberg1-tumme

Christopher_Kullenberg2-tumme

Christopher_Kullenberg3-tumme

Christopher_Kullenberg4-tumme

Omslaget

etta_webb

Juryn

Juryn_aretsSvensk
Årets svensk-juryn består av Martin Ahlquist (ordf), Sven-Olof Bodenfors, Margareta Garpe, Erik Blix, Kajsa Bergqvist, och -Annika Åhnberg (ej på bild).