Fokus på bokmässan

Text:

Bild: Linda Eriksson

På fredagen klockan 13.00 var det utfrågning av vår prisbelönte krönikör Thomas Engström om skillnaden mellan att skriva en roman på 300 sidor och en krönika på en sida. Klockan 14.00 samma dag gästades vår monter av Hans Blix som frågades ut om läget i världen och förutsättningarna för nedrustning.

Lördag och söndag 11.00 höll vi öppna redaktionsmöten som direktsändes med chatt. På söndagen kom även Olle Rossander förbi för en utfrågning som sändes även den. Alla videoklipp kan tittas på i efterhand längre ner i inlägget.

Utfrågning med Thomas Engström fredag:

te1.jpg

te3.jpg

Utfrågning med Hans Blix fredagen:

hb1.jpg

hb2.jpg

hb3.jpg

Referat:

Om Busheran:
Hans Blix började med att sammanfatta hur åren med Bushadministrationen påverkat det världspolitiska läget. Trots att kalla kriget sedan länge var slut och USA var den enda supermakten så agerade landets ledning som om att kalla kriget fortfarande pågick. Tydliga signaler till Ryssland om att hålla sig på mattan förstärktes när USA började arbetet med att utvidga Nato i östra Europa och planera ett missilförsvar med långdistansrobotar ibland annat Tjeckien.

Hans Blix är frispråkig med att han inte gillar Bushadministrationen och dess hökar.
– Men de är inte elaka egentligen. De tycker bara att USA vet bäst i alla lägen – ”lyssna på Uncle Sam så blir allt bra”.

Om Obama:
Hans Blix berömmer inte bara Barack Obama utan även John McCain för att de under deras respektive presidentvalskampanjer faktiskt ha anslutit sig till det kärnvapenskeptiska lägret. De hade bägge insett något som George W Bush och hans likar inte gjort: att kalla kriget är ett avslutat kapitel.

Och på de åtta månader som gått sedan Obama installerades i Vita huset har fantastiskt mycket positivt hänt, menar Hans Blix. Han är optimistisk när det kommer till utsikten att USA nu ska få till ett icke-spridningsavtal med Ryssland.

Om Iran:
Även när det kommer till Iran så är Hans Blix försiktigt optimistisk. Om bara Obamaadministrationen förmår förhandla direkt med Iran – utan förhandskrav och ultimatum – och dessutom locka med för Iran attraktiva morötter som tillträde till Världshandelsorganisationen WTO och andra ekonomiska godbitar, så vore det att komma en bra bit på vägen. Att Irans Mahmoud Ahmadinejad redan innan samtalen med USA har sagt att Iran under inga omständigheter tänker sluta anrika uran, menar Hans Blix är en diplomatisk förhandlingstaktik.

USA har dessutom två starka kort att locka med: att erbjuda Iran att de diplomatiska förbindelserna med USA återupptas igen efter att ha legat nere sedan 1978, och att precis som i fallet Nordkorea lämna en garanti mot anfall, så länge landet upphör med sitt kärnvapenarbete.

Om Nato:
När det kommer till militärsamarbetet Nato så förklarade Hans Blix vara minst sagt skeptisk. Han är, trots att han som han säger är folkpartist, en stark motståndare till ett svenskt Natomedlemsskap. Men han tror att Nato är fel väg att gå för att skapa fred och säkerhet.

Alternativet? Enligt Hans Blix vore det bättre att försöka återskapa den avspänningspolitik som rådde under det tidiga 90-talet. Medan Nato bidrar till att upprätthålla motsatsförhållandet mellan USA och Ryssland så vill Hans Blix istället se att Ryssland och Kina integreras tydligare i världssamfundet.

Om Irak:
– I vissa fall kan kaos vara värre än en tyrann, konstaterar Hans Blix, samtidigt som han poängterar att han är glad att Saddam Hussein inte längre styr landet.

 

Lördagens och söndagens öppna redaktionsmöte

redmote1.jpg
Deltagare: Daniel Poohl (chefredaktör Expo), Martin Ahlqvist (ansvarig utgivare Fokus), Anna Ritter (reporter Fokus), Lotta Engzell Larsson (nyhetschef Fokus), Karin Pettersson (chefredaktör Fokus),  Emanuel Karlstens (redaktör Dagen.se).