Hamid Zafar är årets svensk

Text: Redaktionen

»Han har använt sin egen erfarenhet för att förstå och försöka lösa de problem som uppstått till följd av stora invandringsströmmar, bristande integration och en långtgående segregation. Han gör det med övertygelsen att höga krav på den enskilde är det bästa sättet att stimulera mognad och framsteg. Han gör det utan rädsla för att benämna och diskutera det svåra och med båda fötterna i den praktiska verkligheten. Årets svensk är rektorn för Sjumilaskolans högstadium i Göteborg, Hamid Zafar«, lyder motiveringen.

– Jag är glad och stolt över att Sjumilaskolan och mitt arbete uppmärksammas. Det är en hedrande utmärkelse, inte bara för mig personligen, utan också för alla som jag jobbat med och som hjälpt till på skolan, säger Hamid Zafar.

LÄS OCKSÅ: Eli Göndör: Det godkända judehatet 

Hamid Zafar är rektor på Sjumilaskolan högstadium i Biskopsgården i Göteborg. När andra såg en förlorad skola med bråkiga elever såg Hamid Zafar en skola som samhället övergivit. På kort tid har han skapat en blomstrande verksamhet.

– Utmärkelsen Årets svensk tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre. Det kan, men måste inte innebära att personen gjort sig känd i offentligheten. Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade, säger juryns ordförande Johan Hakelius.

–Det är naturligt om Årets svensk har gjort sig fiender, inte bara vänner, för det är svårt att åstadkomma något värt att belöna, utan att det har ett pris. Hamid Zafar kvalificerar sig på alla punkter.

Utmärkelsen Årets svensk delas ut sedan 2006 ut av nyhetsmagasinet Fokus. Första året gick priset till Masoud och Shahnaz Garakoei för deras exceptionella civilkurage när de vägrade låta sig utpressas av mc-maffian. Tio år senare mottog Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh utmärkelsen för att hon blottlagt radikalisering, klan- och hedersförtryck – till en avsevärd personlig kostnad. I fjol tog kardinal Anders Arborelius emot utnämningen sedan han blivit historisk genom att ikläda sig den röda birettan.

Juryn för Årets svensk består av Michaela Abercrombie Simpson, Thomas Backteman, David Eberhard, Joel Halldorf, Stina Liljekvist, Bengt Jangfeldt, Nina Solomin, Birgitta Stymne Göransson, Johan Hakelius (ordförande)

För mer information kontakta:

Claes de Faire, vd, chefredaktör och ansvarig utgivare

+46 725-006857

[email protected]

Här hittar du bilder på pristagarna, ange Simon Rehnström/Fokus:

Bilder pristagarna

Övriga vinnare:

- Årets Svensk: Hamid Zafar

- Oxenstjärna: Ann-Marie Begler

- Riksdagsledamot: Andreas Norlén

- Ekonomi: Andra Farhad

- Digital: Magnus Nyhlén

- Innovation: Thomas Öström

- Kultur: Lena Andersson

- Medicin: Sara Riggare

- Samhällsbyggare: Johan Szymanski

Om Fokus

Innehåll. Det är vad Fokus handlar om. Varje vecka vill vi ge våra läsare nya kunskaper och så frön till nya tankar om politik, kultur, ekonomi, vetenskap och samhälle i stort. Vi ställer höga krav på hur vi gör det. Analys, snarare än löst tyckande. Oberoende och självständighet: politiskt, men också i förhållande till vår egen bransch och kollegor. Ett intresse för samtiden, utan att vara samtidens fångar. Uppriktighet, även när den gränsar till det oförskämda. En vilja att beskriva världen som den är, snarare än att tala om hur den borde vara. Språk och stilistik i klass med de bästa internationella förlagorna.

Utgivning sker via förlaget FPG Media AB.