Instängd i en dröm

Text:

På Burgh Island är det tidvattnet som bestämmer.

När det är ebb är det bara att promenera rätt över det sund som skiljer ön från fastlandet. När klockan ställer om vattnet till flod är det däremot endast med hotellets specialbyggda sjötraktor som det går att ta sig till eller från ön.

Burgh Island är med andra ord ingen plats för hastiga möten eller aggressiva uppgörelser. Det kan ta tid att komma därifrån.

Å andra sidan är det ingen som tar in här för att ha bråttom. Alla som hamnar på Burgh Island Hotel gör det som ett resultat av vilja och god planering.

För att få ett rum under en helg mitt i högsäsongen kan det behövas ett år av väntan. Efter en tågresa från London till Plymouth följt av en fyrtiofem minuter lång taxiresa till den lilla orten Bigbury-On-Sea dyker Burgh Island Hotel sedan upp ur dimman likt en art decodiamant av förnämligaste slipning.

Hotellet byggdes 1929 och blev direkt ett vattenhål för celebriteter, societet och kungligheter. Deckardrottningen Agatha Christie var en flitig gäst – hon skrev bland annat »Mord på ljusa dagen« under en vistelse här – och i en av korridorerna står en skrivmaskin som Noël Coward glömde kvar någon gång på 30-talet. Den brittiske författaren och teatermannen skulle egentligen ha stannat i tre dagar men åkte inte hem förrän tre veckor senare. Det är lätt att förstå honom. Att vilja stanna kvar är ju den mest naturliga reaktionen efter att ha tagit in på Burgh Island Hotel.

På den lilla ön finns endast hotellet och puben The Pilchard Inn som byggdes 1336. Den gäst som av någon anledning inte känner för att klä upp sig till middagen kan i stället få hjälp av personalen att boka bord på puben.

För på Burgh Island Hotel gäller reglerna och dress code till middagen lyder »black tie« – det vill säga smoking. Barn under fem år är inte tillåtna på hotellet och barn under 13 måste vara inlåsta på rummen när det är dags för middag. Ska man få gästerna att betala 5 000 kronor per natt för ett dubbelrum måste de givetvis erbjudas matro.

På onsdagar och lördagar är det även middagsdans till liveband – för den som önskar – och varje måltid inleds med en gemensam drink i påfågelbaren. Själva måltiden intar dock varje sällskap vid egna bord. Det är precis lagom mycket umgänge som erbjuds. Trots att man genom tidvattnet är låst till ön under vissa tider behöver man inte känna sig instängd. På rummen finns inga tv-apparater men vid regniga dagar visas film på duk i källaren. Soligare dagar kan gästerna ta en roddtur i lagunen, spela ett parti krocket eller beställa en picknickkorg och ta med för att promenera runt ön och se klipporna stupa ner i vattnet.

Till Burgh Island kommer man för god service (en tidning på valfritt språk kan levereras till dörren varje morgon), design och rent livsnjut. Alla dessa hotell som man tagit in på under livet och sedan glömt. Burgh Island Hotel är dess raka motsats. Det är en plats som ingen någonsin placerar längst bak i minnet.

Fakta | Burgh Island Hotel

Ön såldes 1927 till Archibald Nettlefold, producent av stumfilmskomedier och sedermera ljudfilmer. Under andra världskriget användes hotellet som sjukhus för sårade soldater inom det brittiska flygvapnet.

Det sägs att det var här som Churchill och Eisenhower möttes för att dra upp riktlinjer för Dagen D.

Andra berömdheter som checkat in är Lord Mount-batten, dansösen Josephine Baker, den abdikerade kung Edward- och Wallis Simpson samt The Beatles.