Ruggigt rika reser ruskigt lika

De verkar inte gå någon nöd på de svenska miljonärerna.

Text:

Toppbild: Getty Images

Toppbild: Getty Images

Enligt den senaste av Connoisseurs årliga undersökningar verkar det i år inte gå någon nöd på de svenska miljonärerna. 

Den visar en markant ökning bland annat när det kommer till utlandssemestrar, specifikt till Medelhavet. Så många som 50 procent av deltagarna planerar att genomföra en sådan resa i år jämfört med 19 procent 2023. Mer slalomsugna verkar rikisarna också ha blivit. 37 procent drar till Alperna i år jämfört med 17 procent 2023. 

Inte bara utlandsresor har fått sig ett rejält uppsving efter pandemin! Boende utomlands förväntas du också ha som miljonär. Helst i Spanien såklart. Landet som länge varit föremål för svenska kolonisatörer är fortfarande populärast. I år planerar 37 procent av pengastinna att anskaffa utlandsnöje där. 

De har för övrigt blivit ännu mycket rikare. Enligt Connoisseur har 30 procent av miljonärerna över 20 miljoner kronor i värdepapper som aktier och fonder. Och det är inte allt. Värdepapperportföljerna hos de allra rikaste har ökat. Undersökningen visade att bland Connoisseurs läsare har så mycket som sju procent mer än 100 miljoner kronor mot bara tre procent året innan. “Aldrig någonsin tidigare har miljonärerna haft så mycket pengar i fonder som de har nu”, sa Susanne Ytterskog, Magasin Connoisseurs grundare. 

Trist för dem är att det inte blir lika många kronor kvar i slutändan om man ska spendera dem utomlands. Så kan de också gå när pandemi, finansiell instabilitet och Ukrainakriget har lett till dagslägets svaga krona. 

***

Text:

Toppbild: Getty Images