Så resonerade juryn

Text:

Robyns namn dök lite plötsligt upp i en diskussion om flera väldigt väl meriterade kandidater. Och ju mer vi tänkte på saken, desto fler var det i juryn som gillade tanken.

Ser man tillbaka på dem som tidigare fått priset har vi belönat enastående civilkurage, framsynt och envist politiskt ledarskap, osjälvisk kamp för utsatta medmänniskor och forskning och kunskapsförmedling om en av världens stora ödesfrågor.

Flera gånger tidigare har vi snuddat vid (andra) konstnärskap som har lyskraft både inom och utanför Sveriges gränser, som har både djup, bredd och varaktighet och som därtill nått en höjdpunkt under det gångna året – men det har ändå inte räckt i konkurrens med våra tidigare pristagare.

Tiden var helt enkelt mogen för ett pris till en representant för artisteri, kreativitet och konstnärskap och Robyn fanns där. Hon har under året gjort enastående prestationer på sitt område, men har dessutom den extra lyskraft och egensinne som föll juryn i smaken.

Så mycket mer än »bara« en sångerska och popsnickrare. Så mycket mer än en dagslända i en bransch som svämmar över av korta datum. En förebild, som vi säger i motiveringen, och en djärv entreprenör.