»Att se någon med hatt är en riktig humörhöjare«

Text:

Du har sagt att ditt sommarprogram kommer att handla om ditt liv som hatt. Kan du utveckla? 

– Utan att avslöja för mycket så kan jag väl säg att det kommer att handla om mitt yrke. Det är en stor del av vem jag är. Bland annat så kommer jag att svara på de absolut vanligaste frågorna jag får, som hur lång tid det tar att skapa en hatt och hur man faktiskt gör.

Vad ska man ha för hatt i sommar?

– Stora hattar med breda brätten, gärna herrmodeller, är väldigt inne just nu. Yves Saint-Laurent har en väldigt snygg kollektion.

Har du några favoriter bland kända hatt-bärare?

– Drottning Maxima av Nederländerna har ofta väldigt vackra och färgglada hattar, det blir man glad av att se. Prinsessan Mary i Danmark har också börjat våga mer färgmässigt, det är kul.

Passar verkligen alla i hatt?

– Jag tror det. Men det krävs lite tid och tålamod för att hitta en form och modell som passar. Det är precis som när man provar kläder, det gäller att vrida och vända sig framför spegeln så man ser hur de sitter från alla håll. Om jag är glad och tar jag på mig en färgglad hatt. Vill jag gömma mig så blir det kanske en stor slokhatt. Man väcker ofta uppmärksamhet om man bär hatt, många tittar och ler. Själv blir jag jätteglad av att se någon med hatt, det är en riktig humörhöjare.

Hur bär man en hatt med värdighet?

– Det kommer automatiskt. En hatt ger bättre hållning och mer pondus åt bära. Det är svårt att gå kutryggig och osynlig om man bär hatt.

Fakta | Malinda Damgaard

Malinda Damgaard är modist med egen ateljé i Stockholm och har designat hattar till bland andra kronprinsessan Victoria, Prinsessan Madeleine och Kungliga Operan. I onsdags stod det klart att hon är en av årets sommarvärdar i Sveriges Radios »Sommar« i P1.