»Badrummen var väldigt slitna«

Text:

Bild: Scanpix

Malin Hurtig, förvaltare på Statens fastighetsverk, som just renoverat Harpsund – dög den inte som rekreationsbostad åt statsministern längre?

– Nej, det är vi på Statens fastighetsverk som under långt tid har tryckt på och velat få det här gjort. Badrummen och köken har varit väldigt slitna. Bland annat har stammarna varit i så dåligt skick att när vi gick in och filmade med en kamera så fick vi avbryta filmningen för det var för stor risk att den här lilla kameran skulle orsaka skador på rören.

17 miljoner har renoveringen kostat – vad har man fått för pengarna?

– Vi har byggt om två kök, sex badrum och fem toaletter i den västra delen av huvudbyggnaden. Vi har byggt en ny tvättstuga, gjort om ventilationen, isolerat och sanerat för asbest. Vi har rivit golv, bjälklag, väggar och tak. Så det ska inte misstolkas som en ytskiktsrenovering. Det handlar om en genomgripande renovering för att höja byggnaden till normal standard.

Så inga teppanyakihällar?

– Nej, men vi har varit noga med materialvalen. Harpsund har mer av en hemtrevlig och lantlig karaktär. Det är väldigt lätt att förflytta sig till mitten av 1900-talet upplevelsemässigt, och därför måste det vi har gjort hänga ihop med stilen i resten av byggnaden. Exempelvis har vi valt att lägga mönsteranpassat korkgolv i det lilla köket och en marmorbänk i det stora köket – och så lite rostfritt stål som möjligt.

Har ni tänkt på att det är presidenter och premiärministrar som ni byggt för? 

– Jag tror att statscheferna egentligen är vana vid en helt annan lyx. Harpsund kan inte jämföras med ett flerstjärnigt hotell. Det är mer som ett trevligt hem med normal standard som på ett gästgiveri.

Hur är det med den berömda ekan – har ni rört den?

– Nej, den underhålls som vanligt av oss på Statens fastighetsverk så att den är i gott skick och kan användas när statsministern får besök.