»Det är inte värt att sitta uppe på natten«

Text:

Bild: Eva Tedesjö/TT

–Är man intresserad av populärkultur är det ett kul tillfälle att se folk nervösa och säga roliga saker. Det finns någonting mänskligt i de här festerna. Kändisarna försöker överträffa sig själva och då kan man sitta hemma och tolka in olika tecken.

Vilken är din favoritgala?

–De som samlar både tv- och filmbranschen, som Golden Globes och Emmy Awards. De är mer avslappnade, på Oscarsgalan är det så fruktansvärt uppklätt och stelt. Den mest underskattade galan är Independent Spirit Awards som anordnas på stranden i Santa Monica. Alla stora är på plats men den är lite indie, folk är barfota och kläderna är mer nedtonade.

Några minnesvärda ögonblick?

– Jag har tyckt att det har varit härligt när komikerna Tina Fey och Amy Poehler har lett Golden Globes. Sen var det för två år sedan då skådespelerskan Lupita Nyong’o dök upp på flera galor och såg helt otrolig ut. Hennes stylist Micaela Erlanger hade gjort ett fantastiskt jobb.

Hur stor roll spelar kläderna?

– Det är egentligen rätt sällan som talen eller uppträdandena sticker ut nämnvärt, så kläderna är i alla fall hälften av behållningen.

Sitter du uppe på natten och tittar när tidsskillnaden kräver det?

– Nej. Inte längre. När jag har gjort det för egen del har det aldrig varit värt det. Det är för mycket fluff och reklamavbrott och mitt i natten är man inte på humör, man är för ifrågasättande.

Fakta | Fem frågor

Johanna Swanberg är journalist och programledare för podcasten »Blankens Swanberg«, som i dagarna kom ut med sitt sista avsnitt.

Galakalender:

Elle-galan, 15/1 (mode).

P3 Guld, 16/1 (musik).

Guldbaggegalan, 18/1 (film).

Bafta, 14/2 (The British Academy of Film and Television Arts).

Grammy Awards, 15/2 (musik).

Grammisgalan, 24/2 (musik).

Independent Spirit Awards, 27/2 (film).

Oscarsgalan, 28/2 (film).