»Ensamstående män en riskgrupp«

Text:

Bild: Ida Knudsen

– Melanom blir allt vanligare och ökar med över 5 procent årligen. Sjukdomen drabbar 3 350 personer per år och bland dem som dör av hudcancer är dessa personer överrepresenterade. Chanserna är dock mycket goda om sjukdomen upptäcks i tid.

Vilken grupp är mest drabbad av denna sjukdom?

– Det är lika vanligt bland män och kvinnor att få melanom. Men män, speciellt ensamstående, är en riskgrupp för sen upptäckt. De bryr sig inte lika mycket om leverfläckar och är inte lika bra på att undersöka sig själva. Men männen börjar nu bli mer medvetna om riskerna.

Hur vet man att det är melanom och inte bara ett vanligt födelsemärke?

– Det finns vissa tecken som man bör uppmärksamma för att upptäcka melanom i tid. Om födelsemärken är asymmetriska, har färgskiftningar och ändrar färg, växer och förändrar storlek eller form samt kliar bör du få födelsemärket undersökt av en läkare.

Hur kan man förebygga melanom?

– I vissa delstater i USA och i många europeiska länder har man bannlyst minderåriga att använda solarier på grund av risken att få melanom. Jag tycker att man bör överväga detta eller i alla fall någon form av reglering för unga i Sverige. Som privatperson är det viktigt att vara medveten om riskerna, undersöka sin egen hud och undvika UV-ljus så mycket som möjligt.

Har du några tips på hur man ska undvika UV-ljus i sommar?

– Man kan kolla upp UV-index på nätet och vara medveten om att UV-strålningen är lika hög när det är molnigt som när det är sol. Använd skydd i form av solkräm och keps. Sola i kortare pass på 15 minuter i stället för en hel dag.

Fakta | Fem frågor

Alireza Azimi är doktorand i onkologi-patologi vid Karolinska institutet. 18–22 maj pågår kampanjen Euromelanoma 2015 som vill uppmärksamma riskerna för hudcancer. Malignt melanom är den farligaste hudcancertypen som uppkommer i hudens pigmentceller. Man kan få sjukdomen i vanliga leverfläckar eller födelsemärken, men den kan också börja direkt i huden. De flesta som får melanom blir friska.