»Fladdermusen påminner lite om ett barn«

Text:

Bild: TT

– Natten är till för att uppmärksamma fladdermöss. Den startades för att skydda fladdermössen och deras boplatser och jaktmarker. Till en början var den bara europeisk, men fler har hakat på och nu är den internationell. På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kommer vi visa en film med jättelika flygödlor, sen kommer jag prata och därefter går vi ut på spaning efter fladdermöss i Nationalstadsparken. Man kan aldrig vara säker på om man ser dem, de är ju vilda djur, men vi brukar ha tur.

Fladdermöss är fridlysta i Sverige sedan 1986. Vad tillför de ekosystemet?

– De är insektsbekämpare och fridlysta eftersom deras livsmiljö är hotad och en del arter minskar snabbt. Utan fladdermöss hade det blivit alldeles för många insekter, de äter ungefär 6 000 insekter per natt. Fördelen med dem är också att de flyger lågt, ungefär i höjd som vi vistas i, och äter insekterna där.

Finns det fog för den rädslan vissa hyser mot fladdermöss?

– Ingen alls, de är världens mesigaste kräk. De är rädda och skygga och håller sig helst undan från människor. När de flyger nära är det för att de vill komma åt myggen omkring människorna, inte för att anfalla, det ligger inte i deras natur.

I  populärkulturen återkommer ständigt fladdermöss. Batman-filmer produceras, en roman av Jo Nesbø heter »Fladdermusmannen« och Ozzy Osbourne bet av huvudet från en under en konsert. Varför är de en så populär symbol?

– De är lite spännande. De är nattdjur och kan se i mörkret. Vi har oss själva som referensram och de är väldigt olika oss, därför blir de en kraftfull symbol.

 Vilken är din favorit fladdermusart?

– Sötast är nog brunlångörad fladdermus. Den har långa öron, stora ögon och runda kinder, den påminner lite om ett barn.

Fakta | Fem frågor

Marie Nedinge är fladdermusexpert på Naturvårdsverket. På lördag, den 30 augusti, är det internationella fladdermusnatten vilket uppmärksammas bland annat på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.