»I barnböcker censurerar man verkligheten«

Text: Mårten Arvidsson

Du är en av drygt 50 inbjudna svenska författare och illustratörer vid barnboksmässan i Bologna. Vad har du för förhoppningar?

– Jag har aldrig varit på Bolognamässan även om jag jobbat i tolv år med barnlitteratur och är därför ganska spänd. Sedan trivs jag med att vara hemma i mitt hus och sådär, så just nu ser jag mest en massa flygplansbyten framför mig.

Hur ser framtiden ut för svensk barnlitteratur?

– Jag tycker överlag att jag möter stor professionalitet, kunskap och nytänkande. Jag vill verkligen tro att framtiden är ljus.

Hur har rasismdebatten kring Stina Wirséns Lilla Hjärtat som rasade i höstas påverkat genren? 

– Jag har ju haft den där diskussionen med många vänner och kollegor och jag  kan ana att folk inte vill hamna i den situationen. Men jag har inte hört någon uttalad rädsla. Det är klart att det inte är så roligt att hamna i skottgluggen, så omedvetet kanske man känner sig lite hämmad.

Hur gör du själv för att avgöra vad som kan vara stötande?

– Jag brukar ofta ha en dialog med mig själv om jag känner mig tveksam inför något. I stället för att inte våga så tycker jag att man först ska känna efter var man själv står och sedan vara lite modig, så kan man prata om det efteråt. Barns världar är ju så ocensurerade i övrigt med Youtube och annat, men i barnböcker vill man censurera delar av verkligheten. Konstigt, för det är ju där vi har möjlighet att faktiskt prata tillsammans med barnen om innehållet.

Nu är det också dags för utdelningen av litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Vem hoppas du får det?

– Jag hoppas att Barbro Lindgren får det. Jag tycker att hon är så modig i sitt författarskap. Hon vågar ta upp saker som depression hos barn och skildrar det väldigt bra. Hennes sätt att skriva, hennes uttryck, innehållet. Barbro Lindgren var också den som antog mitt första manus.

Fakta | Emma Adbåge

Emma Adbåge är prisbelönt barnboksförfattare och illustratör med böcker som »Smulbert«, »Leni är ett sockerhjärta« och »Bajsfesten«. Hon deltar  i världens största barnboksmässa i italienska Bologna, som pågår den 25–28 mars.