»Jag är inte så van vid att umgås med kungligheter«

Text:

Bild: Kalle Larsson

Varför ska du äta lunch med dem?

– De bjuder in alla partiledare emellanåt för att prata om det politiska läget. De tycker det är bra att få information från alla håll. Jag har träffat dem tidigare, de är båda allmänbildade och intresserade människor.

Kommer du att bära slips och hur kommer du tilltala prinsessan Victoria?

– Jag kommer att ha på mig slips och kostym, det är väl så man ska vara klädd. Jag har faktiskt inte funderat på hur jag ska tilltala dem. Jag är inte så van vid att umgås med kungligheter.

I slutet av förra året åt du lunch med kungaparet. Vad pratade ni om?

– Vi pratade bland annat om drottning Silvias uppväxt i Brasilien och om Palestina-Israelkonflikten. De undrade om Ship to Gazas båt var uppkallad efter kronprinsessans dotter. Jag förklarade att båten hetat Estelle sedan länge. Kanske det istället är kronprinsessans dotter som är uppkallad efter båten.

Stämmer det att du för en tid sedan värvades av Republikanska föreningens lokalavdelning i Borås?

– Ja, fast jag har inte betalt medelemsavgiften ännu. Jag borde gått med tidigare, jag är ju republikan sedan länge. Vänsterpartiet anser att monarkin ska avskaffas och jag tycker vi borde folkomrösta om saken. Men det är inget vi prioriterar, idag finns andra frågor som är viktigare. Det är inget jag självmant kommer ta upp på lunchen. Men jag pratar gärna om det om de vill.

Vilka går det bäst för i medierna – kungahuset eller västerpartiet?

– Kungahuset har varit mycket i medierna. Men all medieuppmärksamhet är inte bra vilket kungahuset har bevisat. Vänsterpartiet har samma utmaning som alla små partier när det gäller att synas och det är ännu svårare när man är i opposition. Men jag tycker vi syns i rätt frågor – som i debatten om vinster i välfärden och arbetsrätten. Men det är klart, nöjd är jag inte. Vi har en reflex att vända oss till media när vi är negativa till något. Jag vill att vi ska bli bättre på att presentera våra egna nyheter.

Fakta | Jonas Sjöstedt

Under elva år representerade Jonas Sjöstedt Vänsterpartiet i Europaparlamentet. Mellan 2006 och 2010 var han bosatt i New York. Sedan 2010 sitter han i riksdagen och i januari förra året valdes han till Vänsterpartiet nya ledare.