»Jag blev förvånad när hon skrev ›Puss på rumpan‹«

Text:

I dag fyller sms:et tjugo år. Hur var det nu, när skickade du ditt första sms egentligen?

– Jag minns inte riktigt. Det var inte till en kompis i Prag 1989 i alla fall – det var bara något som flög ur mig i en pressad intervju-situation. Själv fick jag min första mobil 1994 och det var väl något år senare som jag började skicka sms.

Vad brukar du använda sms till?

– Framför allt för att söka kontakt. »Ring mig« är nog det mest frekventa meddelandet. Det kan man skicka till vem som helst när som helst med vetskapen om att de kan återkomma när det passar dem bäst. För tolv år sedan började jag skicka mass-sms-julkort med egenhändiga julrim. I år har jag nog övergett sms för ett meddelande på twitter. Och något annat till den närmaste kretsen. Annars har det varit användbart i politiken också. I valrörelsen 2010 använde vi sms intensivt mellan oss partiledare i det rödgröna samarbetet – både för att stämma av enskilda frågor och för att uppmuntra varandra.

Vad har du för principiell inställning till smileysar?

– Jag har inget emot dem men ibland kanske det kan bli väl många. Jag använder det för att mildra något som kanske låter lite hårt på så få tecken, eller för att klargöra att det är ironi.

Vad är det mest udda meddelande du har skickat eller mottagit?

– Kommer inte ihåg om jag skickat något konstigt. Men när en medarbetare smsa:de »Puss på rumpan« blev jag lite förvånad. Det var förstås inte menat till mig utan till hennes pojkvän. När vi väl hade klarat ut det hade vi inga problem i vår fortsatta relation.

Världshistoriens första sms löd »Merry Christmas«. Till vem skulle du vilja skicka ett god jul-meddelande i år? 

– Det måste bli någon jag tycker om och beundrar. Ja, Sveriges genom tiderna främsta fotbollsspelare Zlatan Ibrahimovic.