»Jag plockar fram handsprit inför debatten«

Text:

Bild: Scanpix

– Jag läser på ordentligt och följer den politiska debatten för att ringa in de hetaste frågorna, tittar igenom partiernas senaste förslag liksom regeringens budget samt oppositionens skuggbudget. Det hostas och snuvas oroväckande mycket omkring mig just nu så jag har plockat fram handspriten och tar också förkylningspreparat i förebyggande syfte.

Vad är det värsta som kan hända under debatten?

– Att det blir en tråkig, obegriplig diskussion och att det inte blir en riktig debatt mellan partiledarna. Eller som vid en tidigare partiledardebatt där batterierna i min öronsnäcka tog slut en kvart in på programmet. Det började brusa i mitt öra och jag fick smyga ut när kameran inte var på mig och byta snäcka.

Hur jobbar ni för att debatten inte blir tråkig?

– Det gäller att ta upp ämnen som engagerar människor, är aktuella och angelägna samt att peka på partiernas skiljelinjer och identifiera konflikterna mellan blocken. Vi ser till att förtydliga om det blir för svårt och ställer följdfrågor för att det ska bli så begripligt som möjligt för tittarna.

Har du inspirerats av någon i ditt sätt att leda debatter?

– Det finns många. För att nämna några, Anna Hedenmo, Helena Groll och Jörgen Huitfeldt. Det är en konst att göra intervjuer i direktsändning och vara envis utan att uppfattas som ohövlig.

Vad är det pinsammaste du gjort under en direktsändning?

– Då jag i »P1-morgon« skulle jag intervjua motorjournalisten Robert Collin, som jag trodde satt i studion i Göteborg. Jag tar på hörlurarna, presenterar Robert för lyssnarna och börjar ställa frågor, alltmedan jag stirrar ner i mina papper. Vid den tredje frågan lyfter jag på huvudet, hoppar till och blir skraj av den man som sitter mittemot mig. Det var Robert.

Gilda Hamidi-Nia