»Jag var livrädd för hästen«

Text:

– Ja, det vete fåglarna, jag är väl lite för dålig för det där. Jag har ju hoppat in i stället för Babsan i tävlingen och har mer eller mindre aldrig suttit på en hästrygg. Jag är inte nervös nu, men jag vet att jag kommer att bli det.

Vad har du för riderfarenhet?

– För 4–5 år sedan satt jag på en häst för första gången i mitt liv och red tre fyra gånger, men tappade sen allt från det. Nu har jag tränat 8–9 gånger, och det är ju svårt. I början
var jag livrädd när jag satte mig på hästen, nu har jag inte riktigt samma rädsla, men fortfarande en oerhörd respekt.

– Det är lite som att köra bil, man ska gasa, bromsa och växla samtidigt. Efter några år sitter det i ryggmärgen och då kan man göra allt det utan att tänka. Nu måste jag tänka på allt när jag rider, och jag vet ju inte riktigt var femmans växel sitter, så jag kör kanske i tvåan hela tiden och det blir inte någon riktig fart på hästapållen.

Hur ser dina chanser ut i tävlingen?

– Jag har väl inte direkt några vinstchanser. Jag ser det mest som något skoj och att det är kul att lära mig något nytt. Hade jag gått tillbaka tio år i tiden hade jag haft en ganska bra benstyrka från fotbollen, men nu har jag blivit lite äldre så jag tror inte att jag har några direkta fördelar från det. Det viktigaste för mig är att ta mig igenom en bana på en hyfsad nivå så jag slipper clownnäsa.

Vem tror du kommer vinna tävlingen?

– Jag tror på Zara Larsson, men det står mellan henne och Nicke Borg. De var ju med förra året också. Jag har ju sett Zara rida och det ser snyggt ut när hon gör det, dessutom är hon väldigt orädd. Men Nicke är inte dålig han heller.

Kommer du att fortsätta rida?

– Det vet jag inte, det är ju en tidsaspekt också. Nu inför tävlingen har jag ju haft lyxen att komma ut och hästen står sadlad och klar, allt sånt tar ju tid.

Fakta | Fem frågor

Fotbollsspelaren och VM-hjälten från 1994 Thomas Ravelli är med och tävlar i tv-programmet »Stjärnhoppningen« i SVT. Finalen går under Stockholm International Horse Show som börjar på torsdag på Friends Arena i Solna.