»Logistiskt är festivalen ett helvete«

Text:

– Man ska gapa efter lagom, tror jag. Det känns som att många i Sverige vill vara landets största festival. Det ger stora utgifter och kräver mycket besökare för att gå runt. Vi är i stället ett litet maskineri och en ganska nischad popfestival i skärgårdsmiljö.

Varför bjuder ni alla som skulle på nedlagda Siesta i helgen på gratis inträde?

– Vi hade möjligheten och utrymmet rent logistiskt och ville ge dem som skulle starta sin festivalsommar känslan av att det finns någon ljusglimt. Vi blev ganska bestörta när vi såg att de skulle lägga ner. De har hållit på så länge och hade en stark lineup. Det måste ha varit ett så otroligt svårt beslut och en sådan sorg att ge upp.

Hur är det att ordna festival i skärgården?

– Man blir ganska drabbad av den spektakulära miljön, man blir peppad och känner ett lugn samtidigt. Det är bra för själen. Logistiskt är det ett helvete. Det är ett pussel hur man ska få ut alla grejer. Det gäller att inte glömma något, att åka och hämta en sladd tar några timmar. Det går vanliga Västtrafikbåtturer för besökarna, men eftersom det är lågsäsong har vi hyrt in extra trafik.

Knarrholmen är väl inte en jättstor ö, måste ni flytta om festivalen ska bli större?

– Jag tror inte vi vill det. Anledningen till att vi startade var att vi ville värna om det lilla intima formatet. Vi kände att det fanns ett behov av något annat än Way Out West och Metaltown.

Hur många besökare kommer?

– Vi vet inte riktigt, det är väderberoende. Första året kom 700, det andra året kom 2 000 och vi har satsat på lika många i år igen.

Fakta | Knarrholmen

På festivalen på Knarrholmen i Göteborgs skärgård den 24–25 maj spelar bland annat Jens Lekman, Lilla Namo, Hästpojken och Kleerup.