»Man behöver inte sluta äta kött«

Text: Hilda Ärlemyr

Bild: Stefan Zimmerman

Varför ska vi sluta äta korv?

– Man kan inte tolka det som att man ska sluta äta korv, men man ska se till att begränsa intaget. Allt har med mängden att göra, man borde inte äta mer än ett halvt kilo tillagat rött kött per vecka.

Varför är kött som genomgått någon form av tillverkningsprocess så farligt?

– Man vet inte exakt vilka mekanismer som ligger bakom den här ökade risken för cancer. Men när man producerar charkuterivaror så lägger man till salt, nitrater och andra substanser som ska ge extra smak och göra att produkten håller längre. Det finns studier som visar att dessa substanser kan bidra till cancerrisken.

För några veckor sedan kom larm om höga halter av arsenik i ris. Hur ska man som konsument väga olika larm mot varandra?

– Principen när det gäller hälsosam kost är att äta varierat. Även om det finns en viss mängd arsenik i ris, är det okej om man bara äter lite. Då slipper man få näringsbrist och sprider dessutom ut risken att få i sig substanser som inte borde finnas i maten. Samma sak med kött, man behöver inte helt sluta äta kött.

Tror du att WHO:s rapport kommer att påverka våra matvanor?

– Jag vet inte, vissa kanske tar till sig det mer nu. Det har kommit enstaka studier om det här under en längre tid, men nu blir det mer formellt. Men jag skulle vilja påminna om att vårt livsmedelsverk rekommenderar att minska konsumtionen av rött kött. Så WHO:s nya lista är bara en påminnelse om att vissa kanske borde tänka om.

Finns det något som vi borde vara rädda för men som vi kanske inte tänker på?

– Jag gillar inte larm överhuvudtaget. Det är bättre att komma med goda nyheter, som att om vi äter grönsaker flera gånger om dagen kanske vi lever fem år längre. Framförallt ska man som sagt variera, det är bra att inte satsa allt på ett kort.   

Fakta | Fem frågor

Alicja Wolk är professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet. Hon är medlem i WHO:s avdelning för cancerforskning, IARC, som tagit fram rapporten där charkuterier som korv, skinka och pastej klassas som cancerframkallande.