»Min pappa var den första rapparen«

Text:

Bild: TT

– Jag tycker att det är omväxlingen som är det fina. Dels att stå i studion, sedan att uppträda på scen eller att spela in film och repetera teater. Min konst är nog egentligen gestaltningskonsten, den är grunden för allt.

»Så mycket bättre« har blivit ett slags älska-kändis-program, vad har du för relation till den svenska publiken?

– Även om jag har bott länge i London så känner jag mig väldigt svensk. Vi råkade mest bli kvar i England när jag filmade och min hustru började arbeta som dansare på Shakespeare and Company och så fick vi barn … Men jag uppträder ju ofta i Sverige och det är underbart att ha en publik som vill ta emot en.

Du har lovat att du ska rappa i programmet, hur var den erfarenheten?

– Det är hemligt allt det där, det får du se när det sänds. Förresten tror jag att Evert Taube var den första rapparen när han framförde sin »Kinesiska muren« och därefter har jag gjort samma sak. Så jag har redan provat på det.

Du har hela ditt liv levt med din pappas visskatt, har den fört dig närmare honom?

– Jo, han är på sätt och vis mer levande efter sin död, genom att jag fortsätter att framföra hans sånger. På det sättet upplever jag honom som närvarande. Och mycket av det han skriver om är ju självbiografiskt, så kanske har jag lärt känna honom på ett annat sätt genom hans texter. Det har jag nog.

Många av de visor du framfört genom åren är sådana som människor verkligen kan och sjunger med till. Vilken tycker du själv är den bästa allsången?

– Allsång, det vet jag inget om. Det har jag aldrig ägnat mig åt och det intresserar mig inte.

Fakta | Fem frågor

Sven-Bertil Taube är skådespelare och sångare. I våras fick han en Grammis för albumet »Hommage«. Nu är han aktuell med uppföljaren »Hommage II« liksom som deltagare i »Så mycket bättre« som börjar sändas på lördag i TV4.