»Mona Sahlin är svårast att spela«

Text:

Bild: Viktoria Blomberg

I din nya show »Anna Blombergs värld« kommer du bland annat spela Jimmie Åkesson, Lill-Babs och Kåta Gun, som är en av dina äldsta karaktärer. Varför tror du att folk fortfarande tycker att hon är så rolig?

– Jag tror att det är för att hon är en snuskgubbe fast hon är en tant. Hon sexualiserar män och är mänsklig. Humor som slår in öppna dörrar är inte så roligt, men lyckas man synliggöra något i samhället så blir det roligt. Humor är ju lite som poesi eller konst, man kan få till en annan vinkel på samhällsfrågor.

Har du fått arga reaktioner på grund av din gestaltning av kändisar och politiker?

– Ja, jag har fått ett mejl från en sverigedemokrat som inte gillade att jag gjort parodi på Jimmie Åkesson. Men ett mejl är inte så mycket när man jämför med vad andra kvinnor som tar plats i offentligheten får. På något sätt uppfattar man inte det jag gör som så hotande. Det ger en viss frihet och man kan göra ganska mycket då.

Vilken karaktär är svårast att spela? 

– Mona Sahlin. Hon är en klok och vettig person, det kan bli svårt att hitta ordentlig komik med henne. Ibland är det svårt att hitta vad som är grejen med en karaktär, då får man prova sig fram länge innan man hittar det roliga.

Hur ser branschen ut för kvinnliga komiker i dag?

– Kvinnliga komiker har haft stora succéer de senaste åren, se bara på Sissela Benn som Filippa Bark i Melodifestivalen. Men det finns kvar mossiga människor med attityder om att tjejer inte är roliga. Åsikt väger mycket tyngre än insikt i dag och det är en farlig utveckling.

Vad är krävs för att bli en bra komiker?

– Det krävs tålamod, en vision och en stark längtan efter att vilja roa människor. Att man har humoristisk
blick för saker och ting, inte ger upp och vågar misslyckas. Alla har stått på scen någon gång och inte fått skratt, så är det bara.

Fakta | Fem frågor

Anna Blomberg är komiker och skådespelare. Hennes show »Anna Blombergs värld« hade premiär på Södra Teatern den 12 mars. Hon är tidigare känd från bland annat »Kvarteret Skatan«.