»Om jag supit i stället hade jag fått hjälp«

Text:

Bild: Scanpix

Du hade drömjobbet som utrikeskorrespondent och plötsligt fick du sparken efter att ha förskingrat pengar. De flesta hade nog valt att ligga lågt i din situation, men du har skrivit en bok. Varför?

– Jag har skrivit den här boken främst som en form av terapi, men också för att jag vet att jag inte är ensam. Det finns 165 000 spelmissbrukare i Sverige och alla de har anhöriga som också drabbas. Ändå är det väldigt tyst om spelmissbruk.

Varför är det så, tror du?

– För att det finns så många som tjänar enorma summor på spelmarknaden, inte minst staten som varje år får in miljarder från sitt bolag Svenska Spel. Det verkar inte spela någon roll om vi har en borgerlig eller socialdemokratisk regering. Oavsett färg vill de inte bli av med pengarna.

Hur tycker du att ditt gamla skrå, journalistiken, sköter sig?

– I tidningarna kan man läsa hur mycket som helst om »miljonvinnare« men i princip ingenting om spelmissbrukarna, trots att det finns väldigt många fler spelmissbrukare än spelmiljonärer. Vad är det för journalistik?

Tror du att du hade behandlats annorlunda om du missbrukat alkohol i stället för spel?

– Jag vill inte på något sätt fly från mitt ansvar. Jag har erkänt och jobbar nu hårt för att betala tillbaka allt. Men det är bara att konstatera att allt varit annorlunda om jag supit i stället. När det gäller alkohol finns det manualer och handlingsplaner, men när det gäller spelmissbruk. Ingenting.

Du har ägnat ett helt yrkesliv åt att bevaka krigshärdar och intervjuat presidenter. Nu ska du själv bli intervjuad av »Skavlan«. Hur känns det?

– Konstigt. Men jag har ju valt det. Det har varit jättesvårt att skriva den här boken. Jag har ju barn och jag gör det för deras skull också. Men jag hade hellre intervjuat en president.

Fakta | Vladislav Savic

Vladislav Savic blev känd som radioprofilen som förskingrade hundratusentals kronor från Sveriges Radio. Nu berättar han om sitt spelmissbruk i den kommande boken »En korrespondents bekännelser«.