»Shit, det var ännu värre än jag trott«

Text:

Bild: TT

Vad gör du på ditt nya jobb, som naturskadespecialist på Länsförsäkringar?

– Jag är en del i expertteamet. Länsförsäkringar är lite speciellt på så vis att vi har många kunder inom en jordbrukssektor som ju är extra utsatt för klimatförändringarnas konsekvenser, som stormar och översvämningar. En del av mitt jobb blir att arbeta för att samhället ska bli mer robust.

Har du klimatångest och i så fall hur hanterar du den?

– Just nu har jag inte akut klimatångest. Jag har arbetat med de här frågorna i 25 år och varje gång jag kommit till en ny insikt så har det slagit mig att shit, det var ännu värre än jag trott. Då får man ju en klump i magen. Men jag har kunnat vända det till en drivkraft att fortsätta jobba.

Vad har hänt med klimatskeptikerna?

– En del av dem har nog fallit ifrån av naturliga skäl. Men den största skillnaden mot hur det var för några år sedan är att i dag är den jätteviktiga gruppen journalister betydligt mer påläst och släpper inte in de värsta galenpannorna i debatten. De få klimatskeptiker som finns kvar drivs av ett extremt ideologiskt politiskt engagemang och är ofta kritiska till det politiska etablissemanget i stort.

Hur ser ditt drömscenario ut för klimatkonferensen i Paris?

– Jag brukar använda mig av hemsidan Climate Action Tracker, som analyserar alla klimatpolitiska utspel och dess konsekvenser. För bara någon vecka sedan meddelade de att om alla länder uppfyller sina åtaganden inför Parismötet så blir temperaturhöjningen »bara« 2,7 grader i stället för 3,1 år 2100. Men drömmen vore förstås att komma ännu lägre, runt 2,5 graders temperaturhöjning.

Och ditt mardrömsscenario?

– Det som är annorlunda inför årets klimatmöte är att alla länder på förhand varit väldigt tydliga med exakt vad de vill bidra med. Det värsta är förstås om de inte håller vad de lovar. Tyvärr finns det ingen internationell klimatpolis som kan straffa klimatbovar.

Fakta | Fem frågor

Pär Holmgren arbetade i 20 år som meteorolog på SVT. Han har skrivit flera böcker om klimat och väder, varav en nominerats till Augustpriset. Har startat den ideella organisationen Artister för miljön, och genomfört 400 mil på elmopedturné. Sedan en månad är han anställd av Länsförsäkringar som naturskadespecialist.