»Tråkigt att det ska vara så förbannat glättigt«

Text:

– Det blir tomt och det känns lite sorgligt att skiljas från något som varit en stor del av min tillvaro. Samtidigt kan jag inte låta bli att vara väldigt glad och tacksam över att ha fått göra allt det här.

Vad var tanken med projektet från början?

– Vi hade möjlighet att göra ett tv-program, men vi stod på oss och gjorde en internetsajt eftersom det är där musiken bor nu. I början var det som att komma till en strand i -Thailand tidigt sjuttiotal, ganska öde och inte mycket folk. Men idén var hela tiden att skildra musik och musiker väldigt nära på ett okonstlat vis. Det fungerade eftersom den tidens artister var öppna för idéer och för att spela mycket ute som en konsekvens av fildelningskrisen i musikbranschen.

Hur har musikjournalistiken förändrats sedan starten?

– Det finns många hål att täppa till i dag. Mode och politik har blivit större, jag tror att väldigt många av de som blivit popjournalister för femton år sedan börjar skriva om politik i dag. Det görs fortfarande bra musikjournalistik, men det satsas inte på det från redaktionellt håll. Den musikintresserade publiken förtjänar något bättre än den journalistik som görs nu. Jag kan tycka att det är tråkigt att det ska vara så förbannat glättigt, lite halvroligt, i stället för det riktigt nära mötet, som ibland är lite komplicerat att förstå.

Varför lägger SVT ner PSL?

– Det har funnits i 7,5 år vilket nästan är dinosaurielång tid för ett musikprogram.  De vill väl satsa på något annat. Jag hoppas de få kronor vi kostat återinvesteras i någon ny form av aktuell musikbevakning. Jag tycker att det är konstigt att man till exempel kan ha sport-, nöjes- och samhällsredaktioner och inte en för musik.

Vad ska du göra nu?

– Jag har jobbat så mycket med PSL att jag inte hunnit fundera på det. Det finns fortfarande mycket som inte är gjort inom musikjournalistik, så jag får försöka komma på vad det är.

Fakta | Fem frågor

Per Sinding-Larsen är musikjournalist som bland annat varit med och startat ZTV och musiksajten PSL, som nu ska läggas ner.