»Vi får Post Eurovision Depression när det är slut«

Text:

Bild: Eva Dahlin

Mattias Johansson, ordförande för Melodifestivalklubben, hur förbereder du dig inför lördagens deltävlingspremiär i Karlskrona? 

– Jag brukar lyssna på gamla klassiker för att ladda upp. Det blir mycket 80-tal och nostalgi med allt från de värsta Kickilåtarna till bortglömda schlagers.

Hur följer du sändningen?

– Ofta blir det en vanlig tv-kväll hemma med snacks, även sådana som förstör ljudet som chips och popcorn. Annars är det väldigt roligt att vara på plats i arenan, det borde alla uppleva. Särskilt finalen när publiken kan låtarna och sjunger med. I år har jag köpt biljetter till delfinalerna i Göteborg och Stockholm och hela Eurovision i Malmö. Vissa klubbmedlemmar tar till och med ut all sin semester under Melodifestivalen och reser runt på alla deltävlingarna.

Vilka Melodifestivalbidrag ska man hålla ögonen på i år?

– Det är kul att Army of -Lovers är med och sjunger live, det har de väl aldrig gjort under sin karriär. Sedan tror jag att Ulrik Munter och David Lindgren är revanschsugna och jag tippar på att någon av dem vinner. Eftersom vi vann Eurovision senast vore det annars kul att skicka ett vinnarbidrag som sticker ut, nu kan vi ändå slappna av lite. År 2000 blev det Roger Pontare med »Vindarna viskar mitt namn«, i år kanske det skulle vara Sean Banans bidrag. Eller, nej det vill jag inte förresten.

Vad tycker du om valet av Petra Mede som program-ledare för ESC i Malmö?

– Jag skrek av lycka! Hon var fantastiskt rolig när hon ledde Melodifestivalen 2009.

Är du trött på schlager när allt är över i maj? 

– Nej, vi brukar tala om PED, Post Eurovision Depression, när Eurovision Song Contest är slut. För att råda bot på den känslan måste man träffas och sitta och analysera, minnas och titta på festivalen igen. Ett av mina bästa minnen är när Sverige vann i fjol. Det var underbart att se hur tolvorna trillade in, till slut satt jag bara och skrattade framför tv:n.