6 europeiska karnevaler som sätter färg på februari

Text:

Bild: TT

Sa Sartiglia Oristano, Sardinien, 23-25 februari

Ryttarkarnevalen i den vanligtvis något sömniga sardinska staden inleds med mullrande galopperande hästhovar utefter stengatorna, ackompanjerade av trummor och trumpeter. Två dagar av akrobatiska uppvisningar med ryttare och häst följer. Tusentals människor kantar gatorna, hänförda, jublande. En karneval till  kristendomens ära, med hedniska rötter. . Traditionellt startar karnevalsfirandet på Sardinien den 17 januari som är helgonet Sant'Antonio Abates dag. Därpå följer en period med några av årets mest populära och publikdragande folkfester på ön.

Festligheterna varar fram till och med fettisdagen, och kulminerar sista veckan.

[caption id="attachment_622786" align="alignnone" width="991"] Karnevalen i Nice.[/caption]

Karnevalen i Nice 15-29 februari

I år går den 136:e karnevalen i Nice av stapeln med traditionsenligt karnevalståg och blomsterparader. Årets tema är ”Roi de la Mode” (Kungen av mode) och under två veckor bjuder man här på unika och festfyllda upplevelser i modets tecken.

En burlesk, magisk och medryckande show kommer att syna modet i sömmarna

På Karnevalen i Nice kan man varje år beskåda fantasifulla och spektakulära karnevalståg samtidigt som man utforskar Nice och rivieran på vintern.

1876 började man med ”Batailles de Fleurs” på Promenade des Anglais, en parad med blomstersmyckade vagnar som är en hyllning till lokala blomsterodlare och traditioner. Karnevalstågen ackompanjeras av sprudlande rytmer, med över tusen dansare och musiker från hela världen. 

Karnevalen i Cernika, Slovenien. 17-29 februari

Varje år firas I Slovenien en karneval för att “jag abort vintern” Festligheterna går under namnet “pust” och är många, galna och vilda. Först måste byborna ta sig an häxorna, innan en rad andra figurer, dockor, skräckinjagande och roliga, patrullerar gatorna. Alla som inbillar sig att Slovenien är ett stillsamt land  omvärderar omdömet efter att ha besökt Cernika under karnevalen.

Karnevalen i Lucern, Schweiz, 20-24 februari

Denna karneval hör till de  mest genomarbetade i Europa. Hela gamla stan fylls av utklädda som festar från Schmutziger Donnerstag då festen startar med en smäll kl 05 på morgonen. Festen pågår framtill fettisdagen natt kl 04. Enligt gamla traditioner förekommer många hemska monster, häxor och svarta katter men även stora  huvuden. Tillsammans med Basen är Luzern Schweiz största karneval med 30 000 aktiva och 100 000 åskådare.

Karnevalen i Rijeka, Kroatien, 17 januari-26 februari

Karnevalen i Rijeka en av de största karnevalerna i hela Europa. Under öppningsceremonin lämnar Rijekas borgmästare symboliskt över nycklarna till staden till Meštar Toni ("Mäster Toni"). Som symboliskt övertar rollen som borgmästare under festligheterna. Övriga moment omfattar bland annat utnämnandet av "karnevalens drottning", karnevalsbalen  i guvernörspalatset, barnkarnevalen, fester och konserter. Huvudnumret är karnevalsparade med sina maskerade deltagare som paraderar genom stadens centrala delar. Ett stående inslag är klockringarna som deltar i paraden som hålls den sista söndagen före askonsdagen.

[caption id="attachment_622788" align="alignnone" width="991"] Karnevalen i Rijeka[/caption]

Karnevalen i Venedig, 15-25 februari

Maskernas karneval, för att fira vårens ankomst, med anor från år 1162. Höjdpunkten under firandet är den stora balen – en fantastisk maskeradbal med färgsprakande dräkter och spännande masker och där en av höjdpunkterna är korandet av den bästa masken. Venedigs vackra kanalsystem och palats utgör den inramningen till klassikern bland karnevaler.

[caption id="attachment_622789" align="alignnone" width="991"] Karnevalen i Venedig.[/caption]