Apmycket

Text:

Bild: Scanpix

Människoapor

Primater består av fyra släkten.

1 Gorilla
Den största av primaterna, med lika lång kropp som en människa men axelbredare och avsevärt tyngre. Lever i Afrika.

2 Schimpans
Den mest människolika apan, delar till 98,6 procent arvsmassa med oss.

3 Orangutang
Trädlevande, finns i regnskogen på Sumatra och Borneo. Orang-utang betyder »skogsmänniska«.

4 Människa
Marklevande allätare.

Andra apor

Kändisapan Ola upprörde känslor 1995. Efter att ha medverkat i flertalet reklamfilmer och teateruppsättningar såldes schimpansen till djurparken Safari Zoo i Bangkok. Vad som är känt sitter han där än i dag.

Gordo, dödskalleapa som 1958 var ombord på en amerikansk Redstone-raket.

LISLinda-Lerberget-liten

Orangutangforskaren

Biologen Linda Engström på Sveriges Lantbruksuniversitet har bott i regn­skogen på Borneo och forskat på orangutanger under flera år.

Orangutanger lever högt uppe i träden. Hur forskar man på dem?
– Man får hitta ett ställe med fri sikt, det brukar ta ett tag i regnskogen … Men ska man studera beteenden kan man också till exempel räkna bon, för de flyttar på sig och bygger nya boplatser högt uppe i träden varje kväll.

Hur nära kan man komma?
– Jag har varit tio meter från en vild orangutang, men det är väldigt ovanligt. Men man märker att de är otroligt nyfikna på människor, det syns i deras ögon, precis som hos människor. De sitter en bit upp i träden och kikar ner på allt man gör.

Orangutanger räknas som en människo­apa, men de ser väldigt mycket ut som, ja, apor.
– Ja, men alla människoapor kan till exempel gå upprätt, de har en motställd tumme och saknar svans. De är genetiskt identiska med oss, orangutanger till 96,5 procent och schimpanser till hela 98,6. Människoapor kan också planera, det vet man från vetenskapliga studier av schimpansen Santino på Furuvik.

Jaha, hurdå?
– Jo, på kvällen lägger han upp en hög med stenar som han kan använda dagen efter till att kasta om han blir sur på ­turisterna.

Hur ser du på att man över huvud taget har orangutanger i djurparker?
– Det där är en svår fråga. Det finns ju fördelar med det också, vanliga människor får möjlighet att se dem och det väcker intresse och empati och kan därför bidra till miljöorganisationer som jobbar med frågor kring utrotningshotet.

Ja, hur allvarligt är det?
– Extremt allvarligt. Man räknar med att stammen på femtiotusen minskar med tusen individer varje år. Regnskogsavverkning är största hotet
framför allt för odling av oljepalm.

Kulturapor

Originalet till konstverket »De tre aporna« finns i ett snideri från 1600-talet över en port i Shinto­helgedomen Tosho-gu i den japanska staden Nikko.

Nintendogorillan Donkey Kong har utmanat ödet för Mario genom ett oräkneligt antal ­arkadspel och konsolspel sedan början av 1980-talet.

Gorilla Grodd, tecknad gorilla med superkrafter som ingår i DC Comics superhjälteserie, samma förlag som Stålmannen och Batman.

1 000 apor, förlusttyngd humorsajt 2008–2009 av Alex och Calle Schulman.

Pierre Brassau, fiktiv avantgardemålare. Slog igenom på Gallerie Christinae i Göteborg 1964. Så här recenserade Göteborgs-Posten utställningen: »Pierre Brassau breder på med kraftiga tag men också med klar beräkning, man skulle vilja säga att hans penseldrag vrider sig med en vildsint kräsenhet på duken.« Bakom verken stod egentligen schimpansen Peter från Borås djurpark.

Tarzans egen apa har just gett ut sin själv­biografi: »Me Cheeta«. Med hjälp av författaren James Lever.

Filmapor

»Apornas planet«, science fiction-film från 1968 som filmades på nytt av Tim Burton 2001. Bygger på romanen med samma namn av Pierre Boulle från 1963.

King Kong, Jättegorillan som sedan 1933 klättrat upp i Empire State Building.

Orangutangen ­Clyde, Clint Eastwoods partner i filmen »Den vilda fighten« från 1978.

Kung Louie finns inte alls med i Rudyard Kiplings klassiska »Djungelboken« från 1894. Men när Disney skapade den animerade filmen 1967 lade de till orangutangkaraktären.