Draget

Text:

Bild: scanpix

Mete
Den äldsta och enklaste formen av fiske. Normalt med ett enkelt fiskespö, fast rev med enkel krok – ibland med flöte och eller tyngder. Bland olika former av mete finns bäckmete, ismete och tävlingsmete. I den sistnämnda kategorin tävlar man i så kallat internationellt mete och traditionellt mete.

Flugfiske
Görs med längre spön och tjockare rev, som dock inte har samma funktion som vid spinnfiske. I stället för att spöet och draget ska göra jobbet i kastet, är det här reven som ska fungera som »tyngd« genom luften. Kroken är en så kallad »fluga« som ska likna den eftersökta fiskens föda.

Pimpling
Fiske på is genom ett hål. Görs med ett kortare spö – så kallad pirk – i modern utformning inte sällan med rev på en rulle. Fisket sker med krok, ibland agnad, ofta med olika former av blänken. Tekniken är speciell med små knyckande ryckningar i spöet för att locka till sig fisken.

Spinnfiske
Den vanligaste formen av sportfiske. Görs med fjädrande spö, en uppemot 100 meter lång rev som rullas upp på en spinnrulle. I änden på reven fästs ett fiskedrag med olika utseenden och egenskaper. Bland undertyper av spinnfiske finns jigg- och jerkfiske, som använder drag med speciella egenskaper för vissa typer av fisk.

Havsfiske
Ett spinnfiske i storformat, med större spön och rullar med kullager. Sker på båt (se nedan), oftast inte med kast, utan genom att reven släpps ut och revas in medan båten körs – oftast med spöet fäst i relingen.

Trolling
Ett annat slags spinnfiske från båt. Egentligen samma teknik som havsfiske, men syftar främst på mindre fisk i insjöar och längst kusterna.

Tre fiskare

dregen
Jessica Andersson och Dregen. Musikerpar som båda gärna fiskar. Dregen var år 2007 med och gjorde skivan »Ge fan i våra vatten« till stöd för svenskt sportfiske.

schlingmann
Per Schlingmann. Moderat stats­sekreterare statsråds­beredningen. Har tävlat i mete.

I fiskelådan

Abu Garcia, med huvudkontor vid Mörrumsån i Svängsta i Blekinge, är en klassisk svensk tillverkare av fiskeutrustning. Företaget grundades 1921 och har bidragit med såväl Ambassadeur-rullen som klassiska drag av olika slag. Här är ett urval.

Spinnare
Ett slags sked som snurrar runt kroken. Rörelsen skapar vibrationer som ska locka fiskarna att nappa. Mörrumspinnaren, ovan, Reflex och Droppen är några klassiker från Abu Garcia.

spinnare
Mörrumspinnaren.

Wobbler
En wobbler är ett försök att imitera en fisk. Används framför allt för att fånga större fiskar. Här två varianter av Hi-Lo och en Tormentor från Abu Garcia.
tormentor
Tormentor.

Skeddrag
Platt och glänsande drag som även kan vara lite bågformat. Används för de flesta fiskar.
toby
Toby.

I siffror

1 miljon
Så många svenskar i åldern 16–74 fiskade vid åtminstone något tillfälle under år 2006.

13,8 miljoner
Antalet samlade fiskedagar som Sveriges fritidsfiskare åstadkom under samma år.

18 100 ton
Så mycket uppskattades den behållna fångsten till, varav ungefär hälften hade fiskats i havet. Huvuddelen av den behållna fångsten, 85 procent, användes för konsumtion.

1,7 miljarder
Utgifterna för fritidsfisket, vilket motsvarar cirka 125 kronor per fiskedag eller runt 1 700 kronor per fiskande individ och år.