Hästfest

Text:

Bild: Scanpix

Krigiskt

Från slagfältet till flickrummet. Hästen har gjort en rejäl klassresa. Här är fem hästar med hjältestatus.

Gullfaxe
Jätten Hrungners häst i den nordiska mytologin. Även känd under namnet Guldmane var denna springare både snabb och besatte förmågan att ta sig fram på land, i vatten och i luften.

Pegasus
Kanske världens mest kända häst. I den grekiska mytologin bar den bevingade hästen guden Zeus blixtar och användes för att bekämpa monstret Chimaira. Legenden säger att Pegasus föddes ur monstret Medusas blod och att hans far var havsguden Poseidon.

Bukefalos
Enligt sägnen var Alexander den store den enda ryttare som kunde tygla denne hingst. De två förblev oskiljaktiga till dess att Bukefalos stupade under fälttåget mot Indien, i en strid mot stridselefanter i slaget vid Hydaspes år 326 f. Kr.

Marengo
Den vita arabhästen som importerades från Egypten år 1799 och blev Napoleon Bonapartes vapendragare. Marengo sårades inte mindre än åtta gånger och bar Napoleon vid berömda slag som det vid Austerlitz 1805 och Waterloo 1815. Vid det senare slaget togs hästen till fånga och fördes till Storbritannien där hans skelett finns bevarat på ett museum än i dag.

Brandklipparen
Krigarkungen Karl XII:s häst, som även ska ha ridits av hans far. Det sägs att hästen levde i 40 år, vilket inte är så troligt. Det lutar snarare åt att konungarna hade två hästar med samma namn. Att Brandklipparen var högt älskad vittnar minnesstenen rest till hans ära utanför Ängsö kyrka i Västmanland om.

Konstiga namn

Det finns faktiskt regler för vad man får döpa en häst till. Svårt att tro när man kollar in dessa namn ur travsportens historia.

Tom Pung

Kvinnoidealet

Nomoremrniceguy

Run Bitch Run

Gusten

Grodslukare

Inte Illa

Biggus Diccus

Star Tarey

Spring Erom

Livet är en Strid

LIStobbe_4911
Hästkunskap

Tobbe Larsson är hästartisten som tar sig an problemhästar  i programmet »Ponnyakuten« i SVT. Här delar han med sig av sina bästa tips.

1. Hundtricket
Vi är duktiga på att uppfostra våra små hundar, men när det gäller en häst som väger ett halvt ton slarvar vi ofta. Många hästägare har helt enkelt bestämt sig för att hästar är stora, dumma och omöjliga att uppfostra. Det är helt fel. Det går att lära alla hästar att komma när man kallar och att flytta på sig när man ber dem. Mitt bästa tips är att träna hästen på samma sätt som man tränar en hund.

2. Sluta straffa
Av någon anledning har många fått för sig att det är genom bestraffning som man bäst fostrar en häst och att godis och beröm bara leder till olater. Men det går inte att bestraffa fram ett positivt beteende. Hästar är inte födda elaka och du kan komma långt med hjälp av lite godis.

3. Håll dig på mattan
Hästar är stora djur som drivs av flock- och flyktinstinkt. All heder åt ridhjälmar och säkerhetsvästar men de hjälper inte alltid. Sitt av hästen och träna den från marken i stället.

Sifferexercis

Hästar i siffror.

Störst
I Storbritannien bor Poe som är av rasen clydesdale. Med sina två meter i mankhöjd och vikt på ett och ett halvton krävs det en stege för att ta sig upp på hans rygg.

Minst
Världens minsta häst bor i USA och heter Tummelisa. Hon mäter 43 centimeter över manken och väger 25 kilo.

Högst
Världsrekordet för höjdhopp med häst sattes redan 1947 vid en officiell tävling i Santiago. Rekordhindret? 2,47 meter högt.

Snabbast
Enligt Nationalencyklopedin är engelskt fullblod är världens snabbaste häst; den kan uppnå en hastighet på imponerande 58 km/t.