Högt lufttryck

Text: Ramin Rahmani

Övning ger färdighet

Luftgitarr är inte längre ett spektakel för nedsupna människor på rockkonserter och nedgångna förortskrogar. Här kommer lite tips på hur man tar sig till VM:

Var målmedveten
För att ta sig till Finland krävs det att ta utmaningen på allvar. Det räcker inte med några enkla ­svajiga ackord i luften. Många tävlande har varit med i matchen i flera år.

Träna finliret
Lär dig enklare gitarrackord, det ger pluspoäng. Juryn betygsätter nämligen hur man fingrar ackorden, om det görs på ett korrekt sätt.

Se och lär
Studera videoupptagningar från tidigare mästerskap för att få en klarare bild av vad domarna är ute efter.

Charma med show
Välj en låt och få in rutin. Hoppa runt, sparka, släng med huvudet och explodera med iögonfallande energi. Och glöm inte rock’n’roll-kostymen.

Arbeta dig upp
Det enda kravet är att du måste ha deltagit i tidigare nationella mästerskap. I dag är 30 länder med i luftgitarrnätverket. Senast in var Trinidad och Tobago.

LISRisto_Vuoria

»En tävling för världsfreden«

Risto Vuoria är kulturchef i Uleåborg. Han betraktar arrangemanget som ett kännetecken för staden – och en miljövänlig fredsmanifestation för medelålders män.

Vem är den typiske luftgitarrspelaren?
– En medelålders man med hårdrock i bagaget från tonåren. Det är färre kvinnliga deltagare och bara två kvinnor har vunnit turneringen tidigare.

Finns det något budskap med tävlingen?
– Ja, den står för världsfred och tolerans till medmänniskor. När man håller i en luftgitarr, går det inte att hålla i vapen. Efter tävlingen tågar de tävlande, arrangörer och publik gemensamt för freden mot torget. Tävlingen är dessutom miljövänlig. Elektriciteten produceras av ren muskelmassa.

Hur skulle du vilja beskriva tävlingen?
– Tävlingen är ett bra exempel på nordisk galenskap. Vi brukar inte alltid ta saker och ting på stort allvar. Vi vill göra tävlingen till en tradition, som julfriden.

Världsstjärna

Luftgitarrlegenden Craig »Hot Lixx Hulahan« Billmeier. vann VM 2008 och tog ett silver i fjol. Han har spelat luftgitarr sedan barnsben. Här listar han favorittricksen.

1. Headbanging, innebär att frenetiskt och okontrollerat
skaka på huvudet.

2. Ögonkontakt: det gäller att flörta med publiken. Bra respons från publiken eggar domarna till att ge bättre poäng.

3. Corna eller rikta pekfingret och lillfingret i luften så att det ser ut som ett horn.

4. Hip-thrusting, Craig beskriver rörelsen som ytterst sexuell och jämför den med magdans. Det handlar om att skaka rumpan och höfterna i takt med musiken.

5. Tongue-wagging, när man räcker ut tungan och ohämmat slänger runt den. Rockbandet Kiss var de första som gjorde det på scen, framför allt basisten Gene Simmons är känd för sin extremt långa tunga.

Fem favoriter

1. Metallica »Whiplash«

2. Status Quo »Bye Bye Johnny«

3. Faith No More »Home Sick Home«

4. Dire Straits »Sultans of Swing«

5. AC/DC »Thunderstruck«