Maskerat

Text:

Bild: scanpix, göteborgs universitet

Maskar i kroppen

1. Rävens dvärgbandmask
En parasit som kan smitta från räv till hund och katt, och i undantagsfall till människa. Nyligen upptäcktes den första smittade räven i Sverige. Parasiten utvecklas som en svulst i levern och kan sprida till andra organ. Smittan kan leda till allvarlig, livslång behandling, levertransplantation och även dödlig utgång.

2. Hakmask
Finns i tropiska länder och tar sig normalt in genom kroppen via fötterna där de tar sig till tarmarna, där de suger blod. Namnet »hakmask« syftar på de kraftiga »hakar« maskarna har vid munnen, med vilka de fäster sig i tarmslemhinnan.

3. Springmask
Den vanligaste tarmparasiten i Sverige, vita, trådsamala 6–8 cm långa. Den är ofarlig, men orsakar en infektion som gör att det kliar i stjärten. Springmasken lever i tarmen och vandrar till ändtarmen för att lägga sina ägg utanför ändtarmsöppningen.

4. Spolmasken
Ser ut som en vit daggmask, lever i tunntarmen. Normalstorlek från daggmask upp till 35 cm. Spolmask är en av de vanligaste parasiterna som infekterar människan, men ovanlig i Sverige. Sprids via dåligt sköljda grönsaker och dåligt städade toaletter men inte mellan människor.

5. Binnikemask
Bandmasken, som den också kallas, lever i tunntarmen och sprids via infekterat svin-, nöt- eller fiskkött som är rått eller dåligt tillagat. Vanliga arter kan bli 12 meter, vissa arter kan bli över 30 meter.

LISerseus

Experten

Professorn i zoologisk systematik och biodiversitet Christer Erséus vid Göteborgs universitet forskar bland annat om gördelmaskar. Här delar han med sig av sina vidsträckta kunskaper om maskar.

Visste du att…
… långt mer än hälften av djurrikets cirka 35 huvudgrupper är maskar. Och då räknas inte insektslarver in eftersom de inte är fullvuxna utan på väg att bli ett annat djur. Definitionen på en mask är egentligen bara ett avlångt djur utan ryggrad.

… världens längsta djur är en mask. Lineus longissimus är en slemmask som kan bli upp till 60 meter lång, men bara tjock som en tvättlina. Den kan bland annat hittas vid Norges västkust som nystan under stenar. Slemmaskar lever i havet och är ofta vackert färgade.

… Sverige har 50 olika daggmaskarter. Tidigare trodde man att de var 20 stycken, men med hjälp av DNA-data har jag i min forskning funnit att några av dessa »arter« är fler än en, trots att de ser likadana ut.

Maskar av annat slag

På nätet
Program som liknar virus fast till skillnad från virus behövs ingen oförsiktig användare. Oftast märker man maskar på att de sprider sig via din e-post och att de som finns i din adressbok hör av sig och klagar. Det gör att maskar sprider sig betydligt snabbare än ett vanligt virus. Ibland har maskar använts för att utföra överbelastningsattacker mot stora webbplatser från infekterade datorer.

Likmask
I likhet med många andra kryp som folk ovetandes kallar mask är det ingen mask utan larver – fluglarver. Framför allt spyflugor gillar att lägga ägg i de ämnen som bildas när kroppen bryts ned.

M.A.S.K.
Mobile Armour Strike Kommand. Japansk-amerikansk-fransk tv-serie, tv-spel och leksaker från 1980-talet med figurer som är en korsning av seriefigurerna Transformers och G.I. Joe. Supermasker och kraftgivande hjälmar är bärande element.

Under en vanlig skosula, på en vanlig gräsmatta…

3–4 daggmaskar

1 000-tals ringmaskar

100-tal småringsmaskar