Mjölkat

Text:

Bild: Scanpix

Myter och sanningar

Påstående: Människan har druckit mjölk sedan urminnes tider, därför är det naturligt att dricka mjölk.

Faktum: Först i slutet av 1800-talet slog vanan att dricka färsk oskummad mjölk igenom i Europa och Nordamerika. Innan dess användes mjölken främst till att göra smör och ost. Så: nej, det är inte mer naturligt än annat vi dricker.

Påstående: Inga fullvuxna djur dricker mjölk, därför är det inte nyttigt för vuxna människor att dricka mjölk.

Faktum: Det är sant att djur endast diar när de är små. Det betyder dock inte att människor inte kan dricka mjölk när de är äldre. Människor är verkliga allätare och mjölk innehåller många av de näringsämnen som kroppen behöver.

Påstående: Bada i mjölk gör huden len.

Faktum: Legenden om Kleopatra stämmer faktiskt. Mjölk innehåller laktossyra som löser upp de proteineter som håller samman döda hudceller. Men du behöver inte hälla upp hela badet, det räcker med några deciliter i vattnet.

Påstående: Om man dricker mjölk till blodpudding så kan kroppen inte ta upp järnet i maten.

Faktum: Det stämmer att kalcium hämmar järnupptaget. För en person med normala järnvärden är detta dock inget problem. Livsmedelsverkets tidigare rekommendation om att inte servera mjölk i förskolan har numera slopats.

Källor: Håkan Jönsson, fil dr etnologi, Nils-Georg Asp, professor i industriell näringslära

Gudomligt

Det finns ingen hejd på mjölkens kraft. Här är några exempel på dess plats i skapelse­berättelserna.

Grekiska gudasagan:
Vintergatan skapades när gudinnan Hera, som ibland avbildades som en vit ko, ammade lille Herakles. Pojken bet henne så hårt i bröstet att hon slet bort honom med våldsam kraft. I farten sprutade mjölken upp till himlavalvet och formade sig till Vintergatan.

Indisk skapelsemyt: »Tänk dig ett skummande vitt hav av mjölk. I mitten står gudar och demoner och kärnar mjölken till smör med hjälp av en orm som slingrar sig kring världsberget Mandra. När arbetet är utfört drar gudarna en lättnadens suck. Universum är skapat!«

Bibeln (Jeremia 32:22): »Och du gav dem detta land, som du med ed hade lovat deras fäder att ge dem, ett land som flyter av mjölk och honung«.

Populärast

Kossorna ärver namnet på mödernet. Det sägs även att kor som är namngivna ger mer mjölk än andra.

Rosa, 14 345 st

Stjärna, 11 904 st

Krona, 8 087 st

Sara, 7 821 st

Maja, 7 708 st

Lilja, 7 224 st

Majros, 7183 st

Linda, 6 945 st

Blomma, 5 788 st

Lisa, 5 675 st

Stina, 5 514 st

Saga, 4 931 st

Källa: Svensk Mjölks kodatabas