Skumt

Text:

Bild: david dahlberg, scanpix

Öl i historien

Oktoberfest Världens största folkfest firar 200 år i år. Under sexton dagar före den första söndagen i oktober dricks det över sex miljoner liter lokalproducerad öl.

Pilsnerfilm
1930-talets svenska komedier. Prefixet pilsner fick filmerna under den rådande alkoholrestriktionen eftersom filmerna ansågs hålla så låg kvalitet.

Öl i historien
Under medeltiden var öl den vanligaste drycken i alla samhällsklasser. Men redan för 7 000 år sedan dracks det ölliknande drycker i dagens Irak. Öl är därmed världens äldsta alkoholhaltiga dryck.

Mjöd
Sägs ofta vara en slags honungsvin. I dag dricks det fortfarande mjöd på så vitt skilda håll som Polen (miód pitny). Nordamerika (mead) och Etiopien (tej).

Humlegården
Park i centrala Stockholm där det odlades humle från 1500-talet fram till 1800-talet.

DAVID_DAHLBERG_20100415_00001-1-as-Smart-Object-1

Experten

Ölexperten Daniel Olderius, baransvarig för Monk’s Café i centrala Stockholm

Ni har 1 400 sorters öl, 10 00 fler än Systembolaget. Hur får ni plats?
– Haha, vi har små personalutrymmen.

Men så mycket öl, varför då?
– Det började för tio år sen, man började vilja ha mer hantverksmässiga produkter och var beredd att betala lite mer för att få det man vill ha. Sen är det något med ölet som gör det mer lättillgängligt än vin, inte lika nedtyngt av traditioner och förutfattade snofsiga meningar. Öl är mer direkt i smaken, med lättare smakbild utan att för den skull vara något enkelt.

Egen favorit på ölhyllan?
– Jag är väldigt insnöad på stout och porter, jag gillar när det är mastigt, komplext med mycket chokladnyanser. Jag är en gottegris.

Vad är det ni kännare har emot Bud Light egentligen?
– Det finns en öl för varje tillfälle för varje konsument. En iskall Bud Light kan vara ganska schyst en varm sommardag i stället för bordsvatten. Men, allvarligt talat, det är faktiskt väldigt svårt hantverk att göra en öl som smakar så lite.

Vad kommer vi dricka i vår?
– Ännu mer veteöl, det har verkligen tagit fart, det är roligt. Sen kommer också amerikanska välhumlade mikrobryggda öl på bred front, som den beska Pale Ale.

Ordlista

STOUT En mörk, nästan svart öl med rötter i Irland. Guinness bryggeri har utvecklat särskilda kvävgaspatroner i botten av aluminiumburkar för att få fram det rätta, tjocka skummet. Mindre söt än sin något sötare släkting porter.

LAMBIK Ett syrligt spontanjäst öl från Belgien. Lambiken har bara genomgått en jäsning, och innehåller endast lite kolsyra. Blandar man lambik av olika åldrar får man en gueuze.

ALE samlingsnamn på överjäst öl. Vörten får jäsa under hög temperatur och ölen får därmed en komplexare smak än lageröl.

KÖLSCH Ett ljust öl från trakten kring Köln. Det är inte underjäst som övriga ljusa öltyper, till exempel pilsner, utan är i stället överjäst som ale.

TRAPPIST Ölsorter bryggda av trappistmunkar i Beligen och Nederländerna. Ölen är överjästa och mycket smakrika.

Systemets tio-i-topp

1. Sofiero Original
Sålda liter: 19 348 892

2. Mariestad Export
Sålda liter: 11 462 984

3. Femkommatvåan
Sålda liter: 9 344 443

4. Norrlands Guld Export
Sålda liter: 863 913

5. Falcon Export
Sålda liter: 765 919

6. Pripps Blå
Sålda liter: 747 734

7. Carlsberg Export
Sålda liter: 466 754

8. Carlsberg Hof
Sålda liter: 465 593

9. Kung
Sålda liter: 461 191

10. Pripps Blå Extra Stark
Sålda liter: 460 295

Försäljningsstatistik, 2009. Källa: Systembolaget