Sverige har fått en ny regering

Text:

Bild: Jessica Gow/TT

11:00: Löfven presenterar regering

I dag, klockan 11:00, lämnar statsminister Stefan Löfven sin regeringsförklaring och presenterar nya statsråd. Klart är att migrationsminister Helene Fritzon och kulturminister Alice Bah Kuhnke kommer att ställa upp till EU-valet och därför inte är aktuella. Det har även spekulerats i att det kommer att bli färre ministrar i den nya regeringen och att MP får färre ministerposter, skriver Sveriges Radio. Fokus Andra kammaren spekulerar i nya statsråd här.

Livebevakningar

SVT

DN

DI

Bensinförbud kräver EU-stöd

Enligt överenskommelsen ska det bli förbjudet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar i Sverige 2030. Men om det ska bli en realitet krävs enighet i EU, rapporterar TT.

– Det är ganska lätt att konstatera att utrymmet för enskilda länder att ge löften som har med energimarknaden att göra är ganska litet, säger Fredrik Bergström som är professor i EU-rätt vid Uppsala universitet.

Debatt

World Economic forum är problematisk. Organisationen är icke demokratisk, icke transparant och journalister utvalda, vilket gör det svårt för granskning. Det skriver forskarna Christina Garsten och Adrienne Sörbom på DN Debatt.

Relationen mellan USA och Kina håller på att stöpas om i grunden och lär forma det här århundradet.  Sverige bör därför följa utvecklingen på nära håll, skriver Zebulon Carlander, säkerhetspolitisk sekretera på Fria Moderata Studentförbundet, på DI Debatt. Läs även Veckans FOKUS (#01-02) om Kinas maktambitioner, skriven av Fokus Kinakorrespondent Jojje Olsson, här.

Internet of things kartlägger våra liv. »Lagstiftare och företag behöver nu täppa till flera avgörande säkerhets- och integritetsbrister«, skriver Sinan Akdag, Sveriges Konsumenter, på SvD Debatt.