Att larva sig med en kille från Larv

Text: Janne Sundling

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Anders Borg var en enstavig kille. Blyg och tillbakadragen. Vi bodde på samma logement i lumpen och en dag tände en elak menig vid lätta underhållskompaniet eld på tidningen som Borg satt och läste. Då var tidningen i storformat och det brann rätt bra. Anders Borg var från Larv.

Larv ligger precis i mitten av Västergötland. Om Larv eller larv är speciellt västgötskt är jag osäker på. Men ofta spelar ortsnamn och geografin oss ett spratt (ett ord som för övrigt borde K-märkas).

Säg Ydre och de flesta ser ett fjällandskap framför sig. Men Ydre ligger i södra Östergötland och är en egen, fast liten, kommun.

Säg Reftele och blicken riktas mot Norrland. Fel! Det ligger i Småland.

Men Skånings Åsaka fattar man ju var det ligger. Nä, inte i Skåne utan utanför Skara i Västergötland.

Och Börstig ligger utanför Falköping, och handlar inte om en tyst period på börsen.

Wikipedia skriver om »det svårtydda namnet« Sexdrega. Orten ligger i alla fall i Svenljunga i Västergötland. Fast deras fotbollslag heter Lockryd för att undvika anspelningar och missförstånd. Och Ljungbyhed ligger inte vid Ljungby utan i Klippans kommun.

Var de ligger är inte problemet med Upplands-Bro och Upplands Väsby, båda finns norr om Stockholm. Men vilken ska ha ett streck och vilken ska inte ha det?

Vår korrekturläsare Anne gjorde en tydlig lapp efter flera felskrivningar, där Upplands-Bro har fått en liten bro.

Apropå Uppland: alla vet var riksdagen ligger. Och mer precist på Helgeandsholmen. Men i vilket landskap? Uppland eller Sörmland? En lunchdiskussion ledde till ett samtal till upplysningen på riksdagen.

– Uppland, var svaret.

Se där – åtminstone en sak i riksdagen som alla kan enas om

Läs tidigare Fokuserat

Ett spel under högertäcket (#03-19)

Ett illa försvarat spelmonopol (#01-02-19)

Selfies leder oss till domedagen (#50-52-18)